Вести

31. СЕДНИЦА СО РУМА НАЈАВИЛА ЗНАЧАЈНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У РУМИ

У суботу, 25. априла одржана је 31. седница Скупштине општине Рума. На овој седници једногласно је усвојен Елаборат о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у радној зони у оквиру плана детаљне регулације " за блок 3-12-1,део блока 3-16-2 и део блока 3-14-2 у у индустријској зони" у Руми у корист „HUTCHINSON d.o.o. Београд“. Ово је важан документ којим је Општина Рума испунила све предуслове за долазак ове познате француске компаније.Реч је о једном од најпознатијих произвођача делова за аутоиндустрију, а у фабрици у Руми ће се правити гумена црева за расхладне уређаје за потребе аутоиндустрије. Према бизнис плану у фабрици ће у почетку радити 200 запослених, а до 2020. године могуће је ангажовање 339 радника. У Руму ће бити премештен производни погон ове компаније из Пољске.

Бенефит од доласка француске компаније вишеструк. „Поред запошљавања великог броја радника и смањења незапослености, у општински буџет ће се слити значајна средства кроз порезе на зараду и имовину. Веома је важна и чињеница да ће компанија користити гас као енергент, а годишња потрошња је процењена на 3 милиона кубних метара. Остали инвеститори који ускоро почињу са радом у нашој општини такође користе гас што ће додатно повећати приходе нашег јавног предузећа „Гас Рума“. Ово су инвестиције које вуку целу привреду и веома смо срећни што наша општина доживљава индустријски процват“, нагласио је председник општине Рума Слађан Манчић.

На овој седници било је речи о другим инвестицијама чија је реализацију при крају или у току. . При крају је реализација инвестиције кинеско - данског инвеститора Everest Production у фабрику за производњу меморијске пене, приводе се крају преговори са непалским конгломератом "CINNOVATION GROUP“. Реч је о компанији која се бави прехрамбеном индустријом, чију ће инвестицију у Руми Влада РС субвенционисати са 2.860.000 евра. Непалци ће свој производни погон изградити на неких десет хектара, а планирају запошљавање 409 радника.

Такође, постоји интересовање и за куповину неколико објеката који су у власништву Општине Рума, попут бивше зграде Електровојводине и биоскопа Техника. Низ компанија заинтересовано је за земљиште у радним зонама. Једна словеначка фирма је већ уплатила депозит (око 14.000 евра) за учешће у лицитацији за земљиште на „Румској петљи“. Постоји и писмо о намерама „ДМ“ дрогерије која жели да направи дистрибутивни центар у Руми. Исту жељу има и „Лидл“ који је тражиио једну парцелу.
На данашњој седници је усвојен и први ребаланс буџета, извештаји јавних предузећа и установа. Досадашњи директор ЈП „Стамбено“ Живан Михајловић је разрешен дужности, а на место вршиоца дужности директора је именован Срђан Николић.