Вести

"Албон" прави нову фабрику у Руми и запошљава нових 200 радника

Компанија "Албон", која у Руми послује већ пет година, планира ускоро изградњу новог производног погона и запошљавање нових 200 радника. Британски инвеститор поред фабрике делова за аутоиндустрију у Руми има фабрику и у Шимановцима, а нови погон у Руми била би трећа инвестиција "Албона" у Србији.

Прве две инвестиције "Албон" је реализовао уз државне подстицаје, а Влада Републике Србије спремна је да подржи и нови пројекат "Албона" у Руми. Тим поводом данас је компанију посетио државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић, који је заједно са председником Општине Рума Слађаном Манчићем обишао постојећу фабрику и упознао се са детаљима планираног проширења производње.

Стевановић је похвалио пословну климу у Општини Рума и истакао да цела Србија може да буде поносна на оно што се дешава у румској општини. Он је нагласио да је председник Манчић наследио једну девастирану локалну самоуправу, запуштену и оптерећену дуговима, а да данас та иста општина на рачуну има средстава готово у истом износу, колики су били затечени дугови.

"Стабилност Општине Рума утемељена је управо у привреди, инвестицијама и оваквим фабрикама. Импресиониран сам оним што сам данас видео у Албону, када ову компанију упоредимо са неким другим компанијама којима се бавимо у Министарству онда дођемо до закључка да је овде присутна "свемирска" технологија, да компанија нуди сјајне услове за рад и добре плате. Све нас то радује и спремни смо да подржимо и трећу инвестицију "Албона" у Србији, а другу у Општини Рума", рекао је Стевановић.
И прва два пројекта држава је подржала финансијски, то ће учинити и овог пута, подстицајним средствима кроз Развојну агенцију Србије.

"Немам сумње да ћемо партнерски реализовати и ову инвестицију. Преговори су у току, укупна вредност инвестиције би требала да буде 9 милиона евра, колики ће финансијски подстицај бити одобрен још је рано говорити. Важна је и укупна вредност инвестиције и то што ће 200 нових радника добити посао, али и чињеница да ће сваки и најмањи произведени делић отићи у извоз. То благотворно делује на буџет Републике Србије, дефицит, спољно - трговински биланс. Компаније попут "Албона" су најбољи амбасадори наше земље, њихово искуства у пословању најбоља је препорука и другим светским компанијама да схвате да је Србија одлична инвестициона дестинација", поручио је Стевановић.

Чињеница да је у прошлој години "Албон" из Руме извезао производе у вредности од 20 милиона евра, најбоље сведочи о озбиљности компаније, која у Руми има велики углед рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

"Привредници су ти који подижу стандард живота и нови погон "Албона" биће одлична шанса за све заинтересоване људе у нашој општини да квалитетно реше питање запослења. Захвалио бих господину Стевановићу јер је препознао значај овакве инвестиције и много нам значи то што ћемо добити подршку Владе за реализацију пројекта проширења "Албона". Пословна клима на територији Општине Рума је добра, отворено је много радних места, доста инвестиција је у фази проширења и пријема нових радника и то је нешто што је смисао бављења овим послом", казао је Манчић.

"Албон" је у свој први погон у Руми уложио 16,5 милиона евра, а ново проширење јасно показује да је компанија задовољна условима у Руми и да овде има дугорочне планове, тврди директор "Албона" Исмет Гребовић.
"Када смо 2013. године дошли у Руму одмах смо планирали да ћемо ићи у две фазе. Остварили смо прву фазу. Било је планирано да инвестирамо у Руму 9 милиона евра, ми смо до данас финансирали 16,5 милиона. Сада смо на почетку следеће фазе која се односи на производни погон који би имао 11.000 квадратних метара и планирамо нових 200 радних места, што би укупно у Руми било 400 радних места. Са 100 радника у Шимановцима то би укупно било 500 радника. Сви папиролошки захтеви су тренутно у фази процеса. Пројекат је урађен и очекујемо ускоро почетак. Очекујемо да ће погон, чија је изградња планирана поред постојеће фабрике, бити функционалан половином следеће године. Све ово смо заједно урадили у партнерству са ресорним Министарством и Општином Рума. Оно што је најважније је да смо наишли на квалитет радне снаге која нам је омогућила да ово све производимо. Резултати које имамо са светски реномираним фирмама су перфектни и то нам је омогућило да склопимо нове уговоре", рекао је Гребовић.

"Албон" у Руми производи клипњаче за моторе намењене аутоиндустрији, а у новом погону ће се такође производити делови за моторе. Компанија сарађује са Фордом, Меркури Марином, Каминсом, Поларисом, а планирана је сарадња и са Реном. У овој години "Албон" планира да из Руме извезе производе у вредности од око 28 милиона евра.
www.ruma.rs