Вести

Делегација Општине Рума посетила Хамбург и представништва GIZ-а, Gewos-а, DSK-а i BIG групације

Делегација Општине Руме је, поред четири града савезне државе Шлезвиг-Холштајн, у оквиру пројекта „Унапређење управљања земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији“, посетила Хамбург и представништва организација: GIZ, Gewos, DSK i BIG групација.

Gewos је организација која се бави саветовањем из области планирања, развоја и изградње градова. Представници ове организације су презентовали групацију предузећа у којој раде и начине јавног планирања.Том приликом апострофирана је важност стратешког планирања и анализирани су модели који се користе у Немачкој. Представљен је модел рада који се користи у Немачкој, а који обухвата Планске процесе управљање земљиштем и објектима, претварање постојећих објеката у објекте одређене намене, саветовање, станоградња и сл. Оно што представља област деловања ове групације је Урбани развој планским приступом, урбани развој у складу са климом, демографске стратегије, комуникација са јавношћу кроз партиципцију, развој грађевинског земљишта, стратешко планирање и развој, конверзија и промена намена земљишта, пројектовање и изградња станова, управљање стамбеним простором у државној својини.

Обелодањено је како је групација у одређеним деловима државе стратешким приступом, планирањем и развојем утицала позитивно на структуру становништва и како је стратешко планирање резултирало повећањем броја становника у одређеним местима.
У току студијске посете су представљени пројекти који се спроводе у градовима уз посредство ове групације, а који су подржани од стране Града, Покрајине и Савезне државе. Овај модел је јако важан јер се на овај начин реализују сви важни пројекти, тако да је представљен начин реализације инвестиционог циклуса кроз програм подршке који подразува финансирање са више нивоа власти.

Завршна посета организацији Немачкој организацији за техничку сарадњу ГИЗ у Хамбургу је служила да се сумира укупна слика и корист из овог процеса. Председник Општине Рума Слађан Манчић је представио нашу општину и истакао је значај сарадње у оваквим пројектима. Он се осврнуо на начин рада немачких градова и истакао је сличности и разлике у односу на нашу општину. Поред тога је нагласио да Општина Рума стратешким планирањем и укључивањем грађана у ове процесе жели да се развија и да кроз овакве видове сарадње као резултат има квалитетније планирање, а касније и реализацију капиталних пројеката.

Представници ГИЗ-ове канцеларије у Хамбургу су похвалили досадашње резултате Општине Рума и представили своје циљеве као и начин на који се кроз овај пројекат доприноси истима.
Подсетимо да је кроз овај пројекат израђен стратешки документ за управљање пољопривредним земљиштем, који се налази у завршној фази, а поред овог документа кроз процес се планира израда Плана управљања капиталним улагањима који ће бити урађен у складу са смерницама и представљеним праксама.

У оквиру пројекта „Унапређење управљања земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији“ који финансира Немачка Влада на основу споразума са Владом Републике Србије предвиђено је да се кроз примере две општине у Србији представи најбољи модел за ову област. Пројекат је предвиђено да траје до октобра 2018. године, када је планирано да се усвоје стратешки документи.

www.ruma.rs