Вести

Делегација Општине Рума посетила немачку савезну државу Шлезвиг-Холштајн

У оквиру немачко-српске сарадње Општина Рума је укључена у један од пројеката који се бави израдом стратешких докумената у вези управљања пољопривредним земљиштем.

Пројекат „Унапређење управљања земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији“ води Немачка организација за техничку сарадњу ГИЗ, са којим је Општина Рума у септембру 2017. године потписала Меморандум о техничкој сарадњи о унапређењу земљиштем на локалном нивоу.

У склопу пројектних активности делагација Општине Рума, предвођена председником Слађаном Манчићем, посетила је немачку савезну државу Шлезвиг-Холштајн.

Посета је трајала од 22. до 26. маја и обухватала је посету четири града савезне државе Шлезвиг-Холштајн.

У оквиру посете представници Општине Рума су имали прилику да виде примере добре праксе из ове области, као и начин функционисања градова и општина из ове покрајине.

Председник Манчић је имао прилику да у директној комуникацији са градоначелницима размени искуства и разговара о важним темама које су у директној вези са планирањем и управљањем пољопривредним и грађевинским земљиштем, као и о начинима за коришћење максималних капацитета тог земљишта.

Први дан делегација је посетила град Мелн где је у радном делу представљен град, модел планирања и управљања стратешким процесима, као и представљање пројеката који се тренутно реализују. Делегацију је дочекао градоначелник Jan Wiegel који је представио начин свог рада и кроз разговор са председником румске општине је разменио искуства везана за функционисање града. Градоначелник је говорио о изазовима са којима се град сусреће о проблему саобраћаја који желе да изместе из централног дела града и о унапређењу инфраструктуре у складу са потребама развоја друштва. Председник Манчић је домаћине упознао са Општином Рума, њеним геостратешким положајем, економским развојем и стратешким плановима, а презентацију потенцијала наше општине одржао је у сваком од градова које је наша делегација посетила.

Другог дана је делегација посетила град Рацебург, домаћин,градоначелник Rainer Voß, је са својим службама представио развој града,његове главне потенцијале и начин на који планирају развој заштићеног дела града који је просторно ограничен водом. Било је речи и о томе како је град успео да унапреди јавне површине и да их искористи на најбољи начин. Први човек румске општине Слађан Манчић је са челним људима Реценбурга разговарао о конкретним пројектима и говорио о методамакојима се румска локална самоуправа бави оваквим питањима и како стратешки планира развој одређених области.

Трећег дана представници Општине Рума су посетили град Кил и општину Молфзе, где је представљен велики пројакат који се бави планирањем и расправом у вези заједничке сарадње Немачке и Данске, на изградњи подводног тунела који ће спајати ове две Државе.

Делегација је учествовала на панел дискусији и презентацији активности која се спроводи. На дискусији су били присутни представници општинске власти, представници Савезне државе, и организација која се бави спровођењем пројекта које им је поверила Савезна држава да у њихово име заступају интересе различитих групација.

Пројекат који је представљен се поред самог стратешког планирања бави ипартиципацијом грађанства као и свих интересних група на које ће директан утицај имати изградња тунела.Такође, поред саме расправе пројекат се бави и усклађивањем услова прописаних законодавством државе Немачке и Данске. Поред наведеног представљен је и пројекат који је реализован у Молфзе-у, то је музеј на отвореном који представља развој градитељства и начин живота становника овога краја, где је на одређеном простору постављено насеље, које представља различите периоде градитељства и изградње објеката за живот и рад.

www.ruma.rs