Вести

Интервју са председником Слађаном Манчићем

На самом крају године, коју је обележио позитиван тренд развоја Општине Рума, разговарали смо са првим човеком општине, председником Слађаном Манчићем, који је за наше Сремске вести, направио осврт на претходну годину и постигнуте резултате, истакао напредак у односу на претходне године, као и велике планове за наредни период.
Први човек Руме рекао је да су велики резултати постигнути у 2017. години, заправо резултат вишегодишњег труда и рада, који је постао видљив тек сада, али у толикој мери да то апсолутно нико не може да оспори.

“Ако узмемо у обзир све оно што се догодило у 2017. години, јасно је да је веома успешна година за нама. Такође, не могу да будем незадовољан ни када се осврнем на период од 2014. године, од када радимо на успону и развоју, али оно што је сигурно јесте да су највећи резултати постигнути управо ове године. Све оно што смо радили претходних година, у овој години је почело да даје резултате. Сав труд и улагања, су постали толико видљиви да више нико не може то да оспори и побије чињеницу да је Рума у овом моменту једно велико градилиште! Напредак у свим сегментима је видљив.”

Можете ли да направите осврт на стање које сте затекли када сте преузели одговорност за вршење власти на територији Општине Рума, и упоредите са данашњим?

“Изнећу вам конкретан податак да је у јануару 2014. године, буџет општине Рума износио 960 милиона динара, уз то више од 50% буџета је било задужено. Дуг је био 500 хиљада динара, а на евиденцији Службе за запошљавање је било 7.500 незапослених. Ове године, на Седници скупштине општине при усвајању Одлуке о буџету за 2018. годину, планиран је у износу од 2,86 милијарди динара. Овај податак сам по себи говори колико је тога урађено.

Шта је у највећој мери довело до повећања буџета?

“Велики је број реализованих пројеката, што нам је омогућила сама приходна страна. Преко 3.000 људи смо запослили на територији наше општине, што је допринело томе да један од главних пуниоца буџета, порез на зараде, нас доведе у ситуацију да имамо затворену и стабилну финансијску конструкцију. Порез на имовину је битна ставка при пуњењу буџета. Када грађанима омогућите запослење, своје обавезе према држави измирују савесније, што је случај код нас.”

Колико је општина била успешна када је реализација буџета у питању?

“Извештај о реализацији буџета ће бити усвојен после Нове године, али су претпоставке да ћемо бити близу 1.800.000.000 реализације. Што говори да је пројекција буџета за 2018. годину урађена на реалној основи. Немамо потребе да износимо нереалне цифре јер нам је важно да проценат реализације буде велик као и до сада. Из годину у годину проценат реализације нам је између 85-90%, што је потврда да и са те стране водимо одговорну финансијску политику. Сама цифра на изводу нашег рачуна, говори да се Општина Рума с правом помиње као позитиван пример не само у Срему и Војводини, већ на нивоу читаве Србије.”

Оно што се посебно истиче као позитиван пример јесте довођење страних инвестиција, отварање фабрика на територији општине. Колико је урађено у том сегменту?

“Много компанија довели смо на територију наше општине.
Последња је сарадња склопљена са непалском компанијом Цинноватион гроуп, производња нудли. У питању је инвестиција у вредности од 10 милиона еура. Поред великог броја радних места, што је веома важно, ово је прва компанија од које смо имали значајан приход и од продатог земљишта за изградњу фабрике у износу од 500.000 еура, што нам омогућава да већи број средстава определимо за инфраструктурне и друге радове на територији општине.”

Француски произвођач гумених црева за расхладне уређаје на аутомобилима – Хутцхинсон је фирма у којој је тренутно запослено преко 700 људи и почиње изградњу петог и шестог погона, који би требало да буду завршени у октобру и новембру 2018. где ће бити запослено још 300 људи.

Кинеско-данска компанија ХеалтхЦаре Еуропе је у фази проширивања својих производних капацитета, те ће имати слободних нових 300 радних места.
Фабрика гуме, “Рума гума” приводи крају проширење својих капацитета, односно изградњу новог објекта који ће такође запослити близу 300 људи.

Италијанска фабрика Ла линеа Верде, завршена је 95%. Датум завршетка радова померен је на крај јануара. Фабрика се налази у Добринцима и запослиће око 150 људи претежно из сеоских средина. НОВА ФАБРИКА у Добринцима

Поред инвестиција у граду у радним зонама отварамо погоне и у сеоским срединама, сто је веома важно како би и наша села заживела, јер ако су села јака и град ће бити јак.
Албон фирма која на годишњем нивоу има 20 милиона извоза, на пролеће планира изградњу нове фабрике. Еверрест и Хутцхинсон су тренутно на преко 10 милиона. То су само неке од компанија које добро послују на нашој територији.”

Да ли сте задовољни условима живота које сте успели да обезбедите грађанима румске општине?

“У претходном периоду на територију наше општине је ушло преко 100 милиона инвестиција, што је доказ да имамо велики позитивни помак и то нико не може да оспори.Граничимо се са шест општина из којих радници долазе да раде у фабрикама. Људи раде, граде, у граду су гужве, паркинзи пуни, те се види да је град жив. То је оно што и најсумњичавији критичари не могу да не примете, те имамо ситуацију да и опозиција износи речи хвале, а државни званичници узимају Руму као позитиван пример”

Председник Манчић је рекао да сматра да ће наредна година бити година у којој ће Општина Рума наставити са позитивним трендом раста, с обзиром да је реализација великих пројеката у плану, истичући велику подршку Владе Републике Србије и председника Републике Србије, који је до сада много помогао у довођењу инвестиција и давања субвенција.
Манчић се овом приликом захвалио и свим сарадницима и грађанима упутио честитку, са жељом да празнике проведу у миру, здрављу и благостању са својим најближима.

Извор: https://sremskevesti.rs