Вести

МАРТИНОВИЋ ГОСТ ОКО МАГАЗИНА : ЧИЈЕ ИНТЕРЕСЕ ЗАСТУПАЈУ ПОСЛАНИЦИ?

,,Стока, ђубрад, лопови, лажови" су квалификације које су се вратиле у посланички живот, или су ту увек и биле? Заслужујемо ли више културе у највишем законодавном телу? Овим питањима су се бавили гости емисије на РТС-у, међу којима је, поред две даме, Дијане Вукомановић из СПС-а и Александре Јерков из ДС-а био и др Александар Мартиновић, члан ГО СНС и председник СО Рума. У питању је Око магазин, који се бавио проблематиком изражавања за скупштинском говорницом. Александра Јерков тврди да посланици ДС-а јесу једини који су кажњени, али не и једини који су се користили спорним речима. Зато је ова странка, тврди Јерковљева и иницирала Колегијум, како би се казна примењивала за све једнако.

,, Ја се сећам сазива Народне Скупштине у периоду од 2008 - 2012 године, тада је седницама врло често председавала госпођа Гордана Чомић из ДС-а. Тада су стизале опомене после буквално две секунде од добијања речи. Ја могу да вам покажем списак посланика који су драконски кажњени, а то су искључиво посланици из тада опозиционих странака, нико из ДС-а и нико из СПС-а. Мислим да је сада режим опхођења према свим посланицима уравнотежен, јер и мени се дешава да не добијем право на реплику, или да ме Маја Гојковић прекине. Нема никакве дискриминације и систем је далеко либералнији, него што је био,казао је Мартиновић".

Докле је стигло Радно тело у изради кодекса понашања, једно је од питања постављених у даљем току емисије.

,, У Пословнику јасно стоји да је забрањено употребљавати одређене изразе, а онај ко је вешт говорник може некога да увреди иако формално није употребио ни један увредљив израз, нагласио је др Александар Мартиновић. Ми дефинитивно морамо да подигнемо ниво политичке културе у Србији. Све странке су постигле један политички консензус, а то је да су све опредељене за улазак Србије у ЕУ и ако смо се договорили око тако важног националног питања, не видим разлог да се не договоримо и око Скупштине".

Комплетну емисију можете погледати на сајту РТС-а.
https://www.youtube.com/watch?v=8bwjoCVXcNw