Вести

Набавка цистерне, модернизација мреже и бустер станица у Малим Радинцима циљеви ЈП "Водовод" у овој години

JП "Водовод" ће ове године купити цистерну за пијаћу воду, чија је процењена вредност 12 милиона динара, а при овој куповини имаће и финансијску помоћ локалне самоуправе која ће обезбедити 5 милиона динара.
Председник Општине Рума Слађан Манчић је рекао да је локална самоуправа упозорила сва јавна предузећа да када купују основна средства, поведу рачуна о томе како се задужују и да ли је то баш неопходно.
ЈП "Водовод" мора да набави цистерну и због грађана, поготову када су високе температуре, али и због лиценце за рад која истиче, тврди директор овог јавног предузећа Слободан Станић.

Поред поменутих 5 милиона од Општине Рума, "Водовод" би учествовао са сопственим средствима у износу од 4,5 милиона динара, док би се остатак средства обезбедио путем лизинга или кредитног задужења.
"Морамо имати две цистерне како би обезбедили лиценцу за рад. Разматрамо најповољнији модел за набавку цистерне, донећемо одлуку да ли је узимамо на лизинг или кредит, сматрамо да ћемо моћи да је отплаћујемо ", каже Станић.
Директор Станић напомиње и да ће "Водовод" наставити и са редовним улагањима у водоводну мрежу, опрему и бустер станице. Прошле године је поред значајних улагања у водоводну мрежу у Павловцима, урађена и бустер станица у Стејановцима, а следећи на реду су Мали Радинци.

"Треба да пројектујемо бустер станицу и у Малим Радинцима и чим прикупимо средства, која нису велика, реч је о три милиона динара, то ћемо и реализовати", истиче Станић и додаје да су за ову годину планирани радови на модернизацији мреже и копању нових бунара, а да је помоћ од Општине Рума више него значајна за реализацију тих пројеката.

"Када Општина Рума са 20 одсто подржи наш пројекат, онда на конкурсу у Покрајини добијемо још 80 одсто средстава и успешно затворимо финансијску конструкцију. Наше предузеће издваја такође значајна средства као финансијску потпору пројеката, јер ми имамо трошкове пројектовања, грађевинских радова, одржавања и модернизације опреме, а у 2017. годину смо за пројекте издвојили 7 милиона динара сопствених средстава", напоменуо је Станић.

Општинско веће је на једној од претходних седница донело Закључак о ослобађању Општине Рума за плаћање накнаде за утрошак воде остварен у објекту-јавни тоалет на Градској пијаци(о трошку ће се старати ЈП "Водовод"), као и Закључак о ослобађању Општине Рума за плаћање накнада и других трошкова у поступку прибављања одобрења, услова, сагласности, потврда, уверења и других аката које издају јавна предузећа из њихове надлежности а чији је оснивач Општина Рума. Председник Манчић сматра да и ови Закључци имају за циљ одговорније пословање у јавним предузећима.

"Наш интерес је да сва предузећа раде квалитетно и добро, али морамо прекинути праксу да се од Општине само тражи, већ способност треба својим радом доказати и ван општинског буџета. Свим јавним предузећима Општина Рума у дан измирује потраживања и не дугујемо никоме ни динара. Дакле, прекидамо са том праксом где се мисли да је све загарантовано и када се дође у ситуацију да фали новца, прва адреса на коју се обрате је Општина Рума. Свако јавно предузеће својим радом и квалитетом треба да се избори на тржишту, нека то и јесу учинила и од нас имају пуну подршку", поручио је Манчић.

www.ruma.rs