Вести

Наставак ЕУ пројекта заштите водних ресурса чији је Рума носилац

Четврти по реду догађај у оквиру пројекта "Умрежавање и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи- H2O WR", одржан је прошле седмице, од 11. до 13. априла, у мађарском граду Сигету.

Пројекат финансира Европска унија из програма "Европа за грађане и грађанке", мера 2.2. Мрежа градова. Подсетимо, одобрена средства ЕУ за реализацију овог пројекта су 142.500 евра.
Домаћини из Сигета су представили пример добре праксе у заштити вода преко управљања речним сливом Печуј воде, коришћењем локалних постројења за третман отпадних вода. Том приликом су представници наше општине, која је иначе носилац Пројекта, заједно са партнерима из општине Праг 9- Чешка, града Нашице- Хрватска, општине Разлог- Бугарска, општине Литија- Словенија, Сигета- Мађарска, посетили фабрику за пречишћавање отпадних вода, реку Драву као и станиште корморана са мађарске стране реке.

Делегацију Општине Рума, коју је предводио тим Канцеларије за локални економски развој, чинили су још начелник Сремског управног округа Перица Гаковић, представници Туристичке организације Општине Рума, ЈП „Водовод“ и УПВО „Полетарац“ Рума.

Шеф Одељења за локални економски развој Драган Косановић истиче да се кроз неколико радионица и конференција активно дискутовало о значају заштите водних ресурса и о томе колико је ово суштинско питање не само за регионални развој, већ и за квалитет живота.

"Готово половина Европљана је забринуто да ће се квалитет воде погоршати у дугорочној перспективи. Иако су већ много тога урадили, у Мађарској планирају да уложе огромна средства у развој нових технологија. Град је доста уређен када су у питању водни ресурси, а пијаћа вода је доста добра, баш као и код нас. Домаћини повлаче одређена средства из ЕУ, што су нам кроз неке пројекте и показали, а доста тога се односи на културну баштину, историјско наслеђе у Сигету и у Печују, које смо обишли", каже Косановић.

Пројекат "Умрежавање и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи- H2O WR" у фокус ставља и ставове грађана према ЕУ интеграцији, волонтеризму, а истовремено има за циљ да побољша локалне мере у вези са водним ресурсима.

У Мађарској се овог пута разговарало и о заједничкој сарадњи и аплицирању на јавни позив за подношење предлога пројеката "EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation"(Грантови ЕЕА и Норвешке). Пројектни предлог је урађен, пронађен је водећи партнер из Норвешке и остаје да се види хоће ли и ова пројектна идеја бити финансирана, а ускоро ће се знати и резултати за раније поднети пројекат под називом "Чиста Европа“.

До краја пројекта "H2O WR" одржаће се и пројектни догађаји у Хрватској и Словенији, а наш град биће у поново домаћин када ће се одржати и завршна конференција, на којој ће се сумирати резултати.

www.ruma.rs