Вести

Нема захтева за изградњу фабрике за откуп медицинског отпада у Руми?

Председник Општине Рума осудио је негативну кампању која се води под слоганом “Зауставимо тровање Руме”, истичући да се цела пропаганда заснива на претпоставкама и да се са јавношћу злонамерно манипулише, као и да је парцела “Синофарму” продата из економских разлога још пре скоро две године и да је за то остварен приход у буџету Општине Рума.

“Скоро две године они су власници те парцеле и ништа се не дешава”, нагласио је Манчић и додао да чак није упућен ни захтев за градњу било какве фабрике.

“Људи се буквално више нису појавили у Руми и нису упутили ни један захтев за градњу било какве фабрике или погона. Општина Рума неће дозволити никакву прераду отпада на нашој територији, нити постоји промил шансе да се овде направи, како је речено, спалионица медицинског отпада. Инвеститор чак може и да сагради објекат, али не може да обавља било какву делатност, док не испоштује све сложене прописе ове државе, а први услов је Елаборат о заштити животне средине. То је заиста сулуда и неистинита тврдња и такво постројење колико чујем, не рачунајући Мађарску, не постоји у окружењу,”, поручио је Манчић.

“Писмо о намерама “Синофарма” је било јасно: откуп медицинског отпада и стерилизација, али још једном понављам, ни то није могуће ако се не буде користила зелена технологија и претходно усвојио Елаборат о заштити животне средине. О свему томе ће се у Скупштини, ако уопште дође до конкретизације, разговарати и грађани могу да буду спокојни”, објаснио је Манчић.

На XВИ седници СО Рума, нашао се и предлог да се у дневни ред уврсти и расправа о наводној изградњи фабрике медицинског отпада, који није усвојен. Председник СО Рума Стеван Ковачевић казао је да Предлог за Измену и допуну дневног реда није прихваћен зато што није постојао ниједан разлог да се та расправа отвара, с обзиром да се не може расправљати о нечему што се још није догодило.

“Нечијом вољом из нама непознатих разлога направљена је једна негативна атмосфера, а чињеница је да нема захтева за изградњу било каквог објекта за прераду медицинског отпада. Свим одборницима је познато да свака одлука везана за инвестиције, па и елаборат о заштити животне средине, претходно мора проћи скупштинску процедуру. Нико се још није ни обратио са захтевом да се било шта гради и ако уопште дође до те приче о евентуалном покретању неке делатности и градњи некаквог објекта на тој парцели, ми ћемо то наравно имати као тему дневног реда“, истакао је Ковачевић.

Председник Манчић истакао је да Општина Рума брине о заштити животне средине и да је доказ за то и изградња пречистача отпадних зона за индустријску зону “Румен”.

“80 одсто отпадне воде из “Хачинсона” може да иде у канализацију, али ми због оних других 20 одсто то не дозвољавамо и успели смо да уз помоћ државе омогућимо изградњу пречистача. Сви знају да и са еколошког аспекта много више проблема Србија има са старим постројењима која су изграђена пре више деценија, по тадашњим стандардима, него са новим фабрикама где је потребно испоштовати модерне процедуре и услове”, закључио је Манчић.

https://sremskevesti.rs/nema-zahteva-za-izgradnju-fabrike-za-otkup-medic...