Вести

Непалска ивестиција пуни општински буџет

Фирма "In-conect doo" из Нове Пазове, која је заступник непалске компаније "Cinnovation group", уплатила је јуче депозит и тиме је стекла услове да учествује на лицитацији земљишта у Блоку 4 Радне зоне "Румска петља".
Непалска компанија планира да купи 9,5 хектара земљишта у Блоку 4 чија је вредност прoцењена на око 51.000.000 динара. Лицитација је заказана за понедељак 24. август, а уплаћени депозит износи 10.301.000 динара.

Поводом инвестирања непалске компаније данас је у Градској кући одржана конференција за медије на којој је говорио председник Општине Рума Слађан Манчић.
"Продаја земљишта непалској компанији је лепа финансијска инјекција за општински буџет, али и јасан показатељ да почиње реализација ове инвестиције. Ово је веома значајан податак за све грађане Општине Рума који су незапослени. Ја ћу подсетити да према Елаборату ова компанија планира запошљавање 409 радника, ми смо добили уверавања да ће након осам месеци ту радити 500 људи. Према трогодишњем плану непалске компаније у Руми би посао могло добити око 1.200 радника. Међутим, сада је у првом плану запошљавање 500 радника, а надамо се да ће им пословање омогућити да остваре зацртане циљеве. Дакле, отварањем погона кинеско- данске компаније "Еverrest production", затим француског "Хачинсона", те "Cinnovation group" ми ћемо успети да грађанима Општине Рума омогућимозапошљавање у реалном сектору. Поменуо бих и да су нас из "Албона" обавестили да ће ускоро запослити 60 радника", изјавио је председник Манчић.

Непалска компанија "Cinnovation group" ће у Руми производити тестенине: нудле, супе, крекере... У питању је компанија која је део конгломерата "Бинод групе", чији је власник непалски мултимилијардерЧодри Бинод. Председник Манчић је напоменуо да ће се полагање камена темељца уприличити током септембра. "Господин Бинод није у могућности да 30. августа дође у Србију, за када је првобитно било планирано полагање камена темељца. Очекујемо тај свечани чин током наредног месеца, након што се и са премијером Србије Александром Вучићем усагласе термини. Верујем да ће непалски инвеститор, попут "Everrest-а", у рекордном року изградити фабрику, те да ће производња почети на пролеће наредне године", казао је први човек локалне самоуправе.

Поред 9,5 хектара које ће Нeпалци купити, Општина Рума ће им продати и додатних два хектара земљишта које тренутно није саставни део Радне зоне "Румска петља".
"Измена плана детаљне регулације је у току, тако да неће бити проблема да и та два хектара земљишта продамо. У питању су две парцеле једна је у власништву Републике, друга у власништву румске општине."Cinnovation group" нам је послао и писмо о намерама у коме жели ипреосталих седам хектара земљишта у Блоку 4, ради проширења производних капацитeта. Тих седам хектара земљишта ћемо им, на основу Елабората оправданости, уступити бесплатно", рекао је Манчић.
Важно је напоменути да ће Општина Рума од продаје земљишта на "Румској петљи" приходовати и додатних 20 одсто цене од сваке продате парцеле, јер је инвеститор, по важећој законској регулативи, толико дужан још да плати за промену намене земљишта. Конкретно од непалског инвеститора се очекује додатних 10 милиона динара од којих ће шест милиона припасти Републици, а четири ће се слити у општинску касу.

У претходних месец дана Општина Рума је продала две парцеле домаћој фирми „Ru metal trade”, за 14 милиона динара. Словеначка "Карба" је за 1,6 хектара земљишта уплатила 9 милиона динара, док је од продаје такозване "Плаве зграде" у Главној улици, приходовано 22 милиона динара. Уз још и накнадне уплате за промену намене земљишта у висини од 20 одсто, локална самоуправа ће по основу продаје земљишта и некретнина приходовати око 100 милиона динара. Та средства ће, како каже председник Општине Рума Слађан Манчић, бити искоришћена за унапређење услова живота грађана румске општине и подизање стандарда у здравству, школству, спорту и другим важним областима.