Вести

Обилазак радова на обалоутврди код Хртковаца

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић обишли су данас са председником Општине Рума Слађаном Манчићем радове на изградњи обалоутврде на левој обали реке Саве у делу од Хртковаца до Јарка, поручивши да ће комплетно подручје у Србији уз реку Саву у току ове и почетком следеће године бити обезбеђено од великих вода.

Та одбрамбена линија, која треба да штити околна насеља од високих вода, биће дугачка три километра, а чиниће је 1,5 км дуг бетонски насип, као и 1,5 км дугачак земљани насип.
За изградњу те одбрамбене линије "Воде Војводине" су обезбедиле 130 милиона динара. Планирано је да када радови на речној обали буду завршени, тај део Саве буде надвишен од једног до два и по метра.

Мировић је након обиласка радова истакао да су 2014. године на позицијама на том делу савске обале на сремској и мачванској страни биле кризне тачке и да је годину дана уназад припремана пројектна документација.

"Предузеће "Војводине воде" са својим извођачима овде изводе радове у више фаза. Радови у првој фази су већ при крају, а припремљена је пројектна документација и за остале три фазе", казао је Мировић. Он је оценио да ће до краја марта бити одржана седница Скупштине АП Војводине када би, како наводи, требало да буду обезбеђена додатна средства да се макар две од преостале три фазе реализују у току 2018. године.

Председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да ови радови пре свега показују одговоран однос државе и да ће радови на обалоутврди значити будућим генерацијама.
"Овим радовима смо саставили одбрамбени прстен између Хртковаца и Јарка. Већина грађана Руме нема осећај да ми излазимо на Саву, а ми у суштини имамо 27 километара савске обале и месне заједнице Хртковци, Кленак и Грабовци су до сада биле у некој мери угрожене. Овакви пројекти доприносе повећању безбедности и мештани неће морати да страхују за своја домаћинства", рекао је Манчић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Недимовић подсетио је да се на месту где се сада гради насип, 2014. године узимао песак за одбрану великог дела румске и сремскомитровачке општине. Истакао је да је пројекат у изградњи доказ колико се од великих поплава до сада урадило на превенцији."Заједничком координацијом Владе Републике Србије и Покрајинске владе чинимо то да и лева и десна обала Саве буду безбедне, а већ је сада видљивије колико смо далеко отишли у погледу планирања у односу на 2014. годину", казао је Недимовић.

Он је нагласио да се не раде само објекти на Сави, већ на читавој територији Србије. Говорећи о најављеном подизању нивоа неколицине река у нашој земљи, Недимовић је казао да Србија спремно дочекује април.

"Сава ће имати благи пораст у наредних неколико дана, можда ће на простору Шапца доћи до ванредне одбране, али то су ствари које су редовне у том пословању и не видим да ће бити великих проблема у наредном периоду. Наравно, природа је чудо, и на нама је да се обезбедимо", казао је министар водопривреде.

Он је навео да је већ много тога учињено како Сава не би плавила и да житељи тог дела Србије могу да буду мирни и да не стрепе од подизања водостаја те реке.

www.ruma.rs