Вести

Општина Рума добила специјално признање Министарства грађевине

Општина Рума спада у топ пет општина и градова у Србији и једина је у Срему по успешности примене система издавања електронских дозвола у 2016. години. Поводом тога у Клубу посланика у Београду Министарка грађевине Зорана Михајловић уручила је признање представницима Општинске управе.

Како шеф Одељења за урбанизам ове Општине Тања Дробац истиче, да када је кренула обједињена процедура и тада је општина Рума била на првом месту које су кренуле са успешном применом обједињене процедуре – ово призање наставак је свега тога.
Рума је ово признање завредила између осталог и због процента решених грађевинских пријава који износи 95%. Ово румску општину чини првом у Србији по процентима решених пријава.

Душан Љубишић, начелник Општинске управе похвалио је ресорно Министарство и НАЛЕД због доделе ових признања јер то раније није била пракса, а свакако представља мотивацију за даљи рад локалних самоуправа.
Реформа система издавања грађевинских дозвола смањила је временски период издавања са 260 дана на 8 дана. Овај помак од великог је значаја за даљи развој инвестиционе климе локалних самоуправа.

Зорана Михајловић министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре изјавила је да су управо локалне самоуправе те које су на крају спровеле Закон о обједињеној процедури и да само тимским радом могу да се покажу добри резултати.
Поред признања румској општини, односно Одељењу за урбанизам уручен је и рачун ради јачања техничких капацитета. У реформи система учествовали су и НАЛЕД и УСАид.

извор: http://sremska.tv/