Вести

Општина Рума и "Хачинсон" потписали уговор о уступању грађевинског земљишта

Председник Општине Рума Слађан Манчић и један од директора француске компаније "Хачинсон" Оливије Рејмонд Андре Шатопотписали су данас у Градској кући Уговор о преносу својине над грађевинским земљиштем, у индустријској зони "Запад", у корист инвеститора.
Општина Рума ће инвеститору из Француске уступити 7,8 хектараземљишта на коме ће "Хачинсон" изградити производни погод од близу6.000 квадратних метара. Земљиште се даје бесплатно на основу претходно урађеног Елабората о оправданости уступања грађевинског земљишта.

"Хачинсон" ће у Руми производити гумена црева за расхладне уређаје на аутомобилима и њима ће снабдевати реномиране произвођаче попут Мерцедеса, Фиата, Сузукија и Реноа. У овој фабрици делова за аутоиндустрију посао ће добити 200 незапослених становника из Општине Рума.

"Радови на фабрици су већ почели и врло брзо Рума ће добити 200 нових радних места. Углавном су то образовни профили са средњом и основном стручном спремом, којих у Руми, према евиденцији Националне службе за запошљавање и има највише. Како ме је обавестио господин Шато прва запошљавања крећу већ крајем овог месеца, што је за грађане наше општине од изузетног значаја. Овом инвестицијом наставиће се тренд смањивања броја незапослених, што је, како сам то већ неколико пута поновио, приоритет локалне самоуправе", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

Први човек Општине Рума је истакао и да су стигле банкарске гаранције, на чему је локална самоуправа инсистирала у, како каже, "тврдим" преговорима са француским инвеститором. Банкарска гаранција износи 40,5 милиона динара.
Завршетак радова на изградњи фабрике је планиран за септембар, док би производња почела у јануару наредне године.Оливије Рејмонд Андре Шато је напоменуо да су капацитети у фабрикама у Пољској(пет фабрика са више хиљада запослених) попуњени и да се "Хачинсон" због сјајног геостратешког положаја наше земље, одлучио да овде прошири своју производњу.

""Хачинсон" долази у Србији да би овде дугорочно пословао. Ми ћемо извозити у Мађарску, Немачку, Италију, Русију, снабдевати Фиат у Србији. Проценили смо да је Србија идеално место за улагање, јер поред геостратешког положаја има и квалитетну и квалификовану радну снагу. Радници ће прво проћи обуку у нашим фабрикама у Пољској, тако да ће почетак производње дочекати потпуно спремно. Општина Рума је са друге стране показала невероватну спремност да ми отворимо наш погон управо у вашем граду. Похвално је што Општина Рума нуди много погодности и олакшица инвеститорима и ми ћемо се потрудити да кроз другу фазу овде заправо запослимо 329 радника", поручио је Шато.

Вредност инвестиције у Руми је процењена на око 7.300.000 евра. Производни погон у Руми ће бити једна врста излога, који ће на достојан начин репрезентовати француског произвођача, тврде у "Хачинсону.