Вести

Општина Рума поштује законска ограничења броја запослених

Председник општине Рума, Слађан Манчић, одржао је данас у Градској кући конференцију за новинаре поводом писања појединих медија да је у локалној самоуправи Руме запослено 228 људи и да је то противно законском ограничењу да на 1.000 становника ради 4 чиновника у управи.
"Тачан је податак да имамо 228 запослених радника. Ту спадају сви запослени у Општинској управи и запослени у Установама чије плате се исплаћују из општинског буџета: Градска библиотека, Завичајни музеј, Културни центар и Спортски центар. Није тачан податак да имамо 22 запослена на 1.000 становника. Општина Рума има близу 56.000 становника тако да ако бисмо помножили 22 са 56 значило би да наша локална самоуправа броји 1.232 запослена. Општина Рума поштује Уредбу Владе о забрани запошљавања како у Општинској управи тако и у јавним предузећима. Постоје мала одступања у Општинској управи, али су она дозвољена Уредбом с обзиром на чињеницу да се ради о затеченом стању у моменту доношења исте", изјавио је председник Манчић.

Детаљније информације о броју запослених саопштио је начелник Општинске управе општине Рума, Душан Љубишић. "Од момента ступања на снагу Уредбе о забрани запошљавања ниједно лице није примљено на неодређено време нити у Општинској управи, нити у установама и јавним предузећима. Оно што је битно истаћи је да је до сада у Општинској управи 10 људи отишло у пензију, 3 човека су отишла у пензију у децембру, што није урачунато у овај податак од 228 запослених. Два запослена су нажалост умрла. Још једна особа ће у фебруару отићи у пензију тако да ће се број лица којима је престао радни однос у Општинској управи, а њихова места нису замењена, попети на 16. Ми званично од Министарства државне управе и локалне самоуправе нисмо добили допис којим се обавезујемо да смањимо број запослених у Општинској управи што је вероватно разлог томе и што поштујемо Уредбу о забрани запошљавања, а и Закон о одређивању максималног броја службеника у локалној самоуправи из 2009. године", рекао је Љубишић.