Вести

Отварање нових радних места приоритет локалне самоуправе

Услед знатно повећаних инвестиционих активности, решавање проблема незапослености у Општини Рума је далеко извесније него у блиској прошлости, оценио је председник Скупштине Општине Рума др Александар Мартиновић.

"Ми тренутно на евиденцији Националне службе за запољшавање имамо око 6.000 незапослених у Општини Рума. Отварање нових радних места је приоритет локалне самоуправе. Ако се у потпуности реализују инвестиције "Everresta", "Хачинсона", компаније из Непала и неких других инвеститора са којима тренутно разговарамо, ми у наредних годину дана, најдуже, практично нећемо имати незапослених. Или да будем потпуно прецизан незапослен ће бити само онај ко заиста не жели да ради", изјавио јеМартиновић.
За повољан инвестициони амбијент у Општини Рума подједнаке заслуге имају локална самоуправа и Влада Републике Србије, сматра Мартиновић.

"На последњој седници СО Рума смо изменили и неколико планова који се односе на радне зоне. То је доказ да постоји интересовање инвеститора да улажу у Општину Рума, али и потврда наше спремности да свима онима који хоће да упосле грађане наше општине изађемо у сусрет. Сама чињеница да је српскипремијер Александар Вучић у последњих месец дана два пута долазио у Руму, да су у овој години у Руму долазили и министар унутрашњих послова, министар привреде и министарка саобраћаја и инфраструктуре говоре у прилог тези да локална самоуправа има добру сарадњу са Владом РС, али и да је привлачна за домаће и стране инвеститоре. Полако али сигурно хватамо корак за општинама за којима смо до јуче много заостајали", закључио је председник СО Рума.

Недавно на отварању фабрике меморијске пене рад локалне самоуправе у Руми похвалио је и сам председник Владе Републике Србије Александар Вучић. "Премијер је врло шкрт на похвалама, али је и он приметио да је у Општини Рума видљив напредак. Крећемо се у добром правцу, а да ли ћемо у том правцу наставити зависи од нас. Оно што се види, што се мери, јесте број људи које смо запослили. Запошљавања у јавном сектору нису могућа и због садашњег великог броја запослених и због уредбе Владе РС и зато ми посвећено радимо како би се сви незапослени нашли ухлебљење у реалном, привредном сектору", изјавио је Мартиновић.
Он је истакао да је садашње стање у буџету солидно, али далеко од тога да је беспрекорно и да нема никаквих проблема. Ипак, Мартиновић напомиње да се локалне власти понаша домаћински и да нема ненаменског трошења средстава.

"Затекли смо доста тешко стање у Општини Рума и јавним предузећима када смо крајем 2013. године преузели општинску власт. Пронашли смо велики број неплаћених фактура, за које нисмо знали ни да постоје. Тoсу фактуре старе две, три, четири године. Дуг према јавним предузећима као да није ни постојао и претходна локална власт је према њима испољавала маћехински однос. Током 2014. и у првих шест месеци 2015. године у потпуности смо консолидовали буџет Општине Рума. Немамо дуг ни према једном јавном предузећу, све фактуре које смо пронашли смо платили. Ми и данас када нам стигне фактура не чекамо рок од 45 дана, већ их плаћамо одмах", поручио јеМартиновић.