Вести

Отворен базен у Руми

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Општине Рума Слађан Манчић свечано су данас отворили олимпијски базен у румском излетишту Борковац. Свечаном отварању су поред председника СО Рума др Александра Мартиновића и челних људи румске општине, присуствовали и секретар за спорт и омладину Београда Славко Гак, народни посланик Зоран Бабић и државни секретар у Министарству пољопривреде Ненад Катанић.

Купачима су у Борковцу сада на располагању два базена.

Олимпијски базен димензија 50 пута 25 метара, чија је почетна дубина 2,20 метара, на средини је дубина 2,5 метара, док део предвиђен за скокове у воду дубине 4,80 метара.

Дечији базен је дугачак близу 18 метара, а дубина је 80цм.

Приликом свечаног отварања министар Удовичић је казао да данас у Руми има посебну емоцију, јер је цео живот провео у базену.

„Знам колико ми је добро тога у животу донео базен и надам се да ће овде у Руми иста позитивна искуства доживети и нека нова деца и млади људи. Свакодневно се трудимо да обнављамо, реконструишемо или као данас отварамо нове спортске објекте. Базен у Руми је потребан не само Румљанима, већ и мештанима околних села и општина. Мало је градова у Европи који могу да се похвале са оваквим базеном, који је урађен по свим стандардима, не само за пливање и ватерполо, већ и скокове у воду, синхроно пливање, али највише за рекреацију“, изјавио је Удовичић.

Министар је истакао да му је част што је у Влади која може да се похвали светским спортским резултатима. „Стварамо предуслове како би наши спортисти остваривали врхунске резултате. Базени на отвореном нигде у свету нису исплативи у довољној мери, тако да Министарство спорта и омладине најозбиљније размишља да Општини Рума помогне како би овај објекат био доступан грађанима и спортским клубовима 12 месеци годишње. Ми планирамо да на румском базену направимо балон конструкцију, што је модел који се практикује и у свету. То нећемо бити у прилици да урадимо ове, али наредне године би требали да определимо средства за ту намену“., поручио је Удовичић.

Слађан Манчић председник Општине Рума се захвалио министру Удовичићу, али и свим грађанима који су дошли на отварање базена.

“Стекли су се услови да се базен коначно отвори и да он буде на располагању грађанима који су и финансирали његову изградњу. У овај спортски комплекс је уложено око три милиона евра и сва потраживања су измирена. Сада ћемо по страни оставити све оне замерке које смо имали приликом изградње и потпуности се посветити томе да он испуни сва очекивања грађана“, казао је председник Манчић.

Манчић је напоменуо и чињеницу да је примопредаја од стране извођача радова је извршена тек 12. јуна. „Јасно Вам је да смо дали све од себе да у што краћем року омогућимо отварање базена. Верујемо да је румски базен нова туристичка атракција наше општине и да он заправо употпуњава туристичку понуду нашег града. Такође, водили смо рачуна и да цене улазница буду најниже могуће и зато се надам да ће на базену овог лета уживати што велики број грађана“, истакао је Манчић.

Он се на крају свог обраћања захвалио свима који су учествовали у изградњи базена.

Управљање базеном је поверено Спортском центру „Рума“, а директор те установе Добрица Макуљевић је нагласио да је Рума коначно дочекала тај дана да поново има базен.

„Водили смо рачуна да базен овог лета буде свима доступан и зато су цене прилагођене економској ситуацији. Улазница за цео дан кошта 300 динара, од 15 часова цена је 200 динара, колико ће улазницу плаћати и пензионери. Деци до 12 година се неће наплаћивати улаз. Месечна улазница је такође повољна и износи 3.500 динара. Радно време базена је од 9 до 20 часова. На нашем базену овог лета биће организоване наградне игре, анимације, ватерполо утакмице, школа пливања и многи други пратећи програми. Желимо да базен заживи, да буде омиљена дестинација Румљанима“, поручио је Макуљевић.

Безбедност на базену је максимална, ангажовано је 5 лиценцираних спасилаца, који су прошли неопходну обуку, а на базену постоји и обезбеђење. За пуну безбедност је потребно да се грађани придржавају и прописаних правила понашања, која су истакнута на неколико локацију у овом спортском комплексу. Све лежаљке су у овом спортском комплексу су бесплатне.

У току данашњег дана на базену се одвија и пригодан забавно-музички програм,.

Такође, за данас је обезбеђен и бесплатан аутобуски превоз до базена.