Вести

Почела изградња комплекса за коњички спорт и хипотерапију

Председник Општине Рума Слађан Манчић обишао је данас радове на изградњи комплекса за коњички спорт и хипотерапију на ободу Руме, надомак Тиволске улице.

Изградња отвореног и затвореног мањежа за коње и штале, део је пројекта "ХОРИС - Коњичке руте Срем", који се финансира у оквиру Програма прекограничне сарадње Интеррег ИПА Хрватска-Србија 2014-2020, а реализују га и суфинансирају партнери на пројекту: Општина Нијемци, Општина Рума, Коњогојско удружење "Вранац", Средња пољопривредно-прехрамбена школа "Стеван Петровић-Бриле" и Удружење Коњички клуб "Срем" из Сремске Митровице.

Поред унапређења туристичких потенцијала, промоције/оживљавања коњичког спорта у Срему, посебна вредност пројекта је успостављање хипотерапије која је делотворна за особе са функционалним ограничењима, неуромоторним и сензорним дисфункцијама, рекао је председник Манчић.

"Ово је нешто што Рума до сада није имала. На периферији града сада ћемо имати комплекс који ће бити доступан не само деци којој је потребно терапијско јахање, већ и свој другој деци и грађанима. Овим пројектом употпунићемо и туристичку понуду нашег града и промовисати коњички спорт, верујем да ће многа деца баш на овом месту научити да јашу коња", казао је председник Манчић и напоменуо да је парцела од око једног хектара на периферији града права локација за изградњу овог комплекса.

"Тражили смо земљиште које је у својини Општине Рума, а које је на ободу града. Парцела, која је до сада била узурпирана, се налази у близини Средње пољопривредно-прехрамбене школе "Стеван Петровић Бриле", која ће управљати комплексом и одржавати га. Ветеринари школе бринуће о животињама, домаћини ће се старати о објектима и сигуран сам да ће Рума много добити реализацијом овом пројекта"", рекао је Манчић.

Завршетак радова се очекује крајем августа након чега је планирана набавка коња и пуштање у рад комплекса.

"Планирана је набавка једног терапеутског коња, који ће проћи потребну обуку и који ће служити искључиво за сврхе терапеутског јахања. По методологији коју преузимамо из европских земаља купићемо коња и ангажовати људство које ће похађати стручне едукације за спровођење терапије. У овој штали је планиран простор за још три коња који ће служити за школу јахања. Ти коњи ће такође бити припремљени за рад са децом, али се неће користити за терапије", изјавио је Драган Косановић, шеф Одељења за локални економски развој и додао да Општина Рума стратешки развија читаву ову област и заједно са свим партнерима регионално развија област коњичког спорта, коњичког туризма и терапеутског јахања.

Укупан одобрени буџет пројекта "Хорис" је 1.417.632,24 евра, од чега је 212.644,85 евра суфинансирање пројектних партнера. Општини Рума је по овом пројекту одобрен износ од 395.888,14 евра, од чега је учешће локалне самоуправе 59.383,23 евра.
За набавку коња који ће се користити у терапеутске сврхе обезбеђено је 15.000 евра, а цена обученог коња за хипотерапију на тржишту достиже дупло већу цифру.

www.ruma.rs