Вести

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ОПШТИНЕ РУМА БЕРЗЕНБРИКУ

У периоду од 25. до 28. новембра делегација општине Рума, коју је предводио председник општине Слађан Манчић, боравила је у званичној посети немачком граду Берзенбрику. Tом приликом остварени су значајни контакти овог града и регије Онабрик
Првог дана посете наша делегација посетила је цркву Св. Јована у Алфхаузену и разговарала са представницима жупског уреда, а затим је имала први званични сусрет са градоначелником Берзенбрика Хорстом Бајером. Градоначелник Бајер је за делегацију наше општине приредио презентацију туристичких потенцијала Берзенбрика, са посебним освртом на пројекат Alfsee.

Другог дана посете наша делегација посетила највећи индустријски парк у Доњој Саксонији - Niedersachsen park. То је индустријски парк у којем је активно преко педесет фирми, међу којима и светски брендови попут Адидаса и Пежоа.
Наша делегација је затим посетила Grimme Gruppe и упознала се са стратегијом, организацијом и плановима овог гиганта у области производње пољопривредне механизације.

У послеподневним сатима делегација румске општине била је гост гимназије у Берзенбрику где се упознала са функционисањем ове установе, организовањем наставних и ваннаставних активности и педагошког рада.
На самом крају овог садржајног дана градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер организовао је у част румске делегације пријем у градској већници којем су присуствовали и челници свих политичких странака заступљених у локалној скупштини. У име општине Рума председник Манчић је градоначелнику Бајеру поклонио Душанов законик. Такође, том приликом градоначелник Бајер и председник Манчић представили су своје општине и евидентирали могуће правце будуће сарадње Руме и Берзенбрика.
Посетом Универзитету и Индустријској комори у Оснабрику завршен је званични део посете делегације Општине Рума немачком граду Берзенбрику.

За делегацију Општине Рума, коју предводи председник општине Слађан Манчић, на Универзитету у Оснабрику је приређена презентација програма факултета и департмана овог престижног универзитета, а затим и обилазак експерименталне лабораторије и огледних башти Пољопривредног факултета у овом граду.
По завршетку посете овој високошколској установи уследио је пријем и радни састанак румске делегације у регионалној привредној комори у Оснабрику са менаџментом ове институције о могућности унапређења привредне повезаности регије Оснабрик и Општине Рума.

У том смислу, постигнута је сагласност да постоји обострани интерес да се ова сарадња унапреди, тим пре што постоји заинтересованост чланова ове коморе, а она броји преко 60.000 великих, средњих и малих предузећа, за инвестирање и развијање послова у Србији.
У наставку посете уследио је низ неформалних сусрета са грађанима и удружењима грађана Берзенбрика и околних места.

Више слика можете видети на http://ruma.sns.org.rs/galerije/zavrsena-zvanicna-poseta-nemackoj