Вести

Председник Општине Рума Слађан Манчић са градоначелником мађарског Града Комло Polics Jozsef

Циљ посете мађарском Граду Комло је био обилазак Енергане која греје 5 000 становника овог места. Гас је код мештана поменутог Комла, који броји 25 000 становника избачен из употребе, а уведени су обновљиви извори енергије-тачније дрвени отпад. Председник Манчић је предводио делегацију румских стручњака из области енергетике, а мађарске колеге су им пренеле своја искуства. Намера је румских власти да се насеље Тивол у перспективи загрева дрвеним сечкама, које би обезбеђивало Шумско газдинство Сремска Митровица. Да је ова инвестиција озбиљно замишљена и планирана сведочи податак да је Уговор о изради студије изводљивости са мађарским РЕСИНВЕСТОМ доо већ потписан. Они су већ стекли искуство конкурисањем за средства из европских фондова у циљу изградње Енергане у Комлу. Али то није све, када су тај пројекат успели да реализују 2010-те године, он је проглашен за најбољи те врсте међу земљама чланицама ЕУ. То је најбоља препорука, која је уосталом и утицала на повезивање српске стране са мађарском. Пословни интерес везује и једне и друге, а нарочито је битно да се средства обезбеђују највећим делом из фондова, док су у висини од 12 % сопствена средства. Чак се и у том делу сопствених средстава рачуна на помоћ Министарства енергетике, што значи да би Општина Рума своја издвајања заиста свела на минимум.

Следећи корак је долазак мађарског стручног тима у Руму, већ почетком марта. Они тада започињу израду неколико могућих верзија студије изводљивости, међу којима би била одабрана она која највише одговара овдашњим параметрима.

Тако би насеље Тивол могло постати прво у Србији по примени мађарског модела грејања коришћењем отпада дрвета из околних шума. Парцела за Енергану би свакако била обезбеђена, по еколошким стандардима.

Слађан Манчић, председник Општине Рума и члан ГО СНС је са својом делегацијом добио апсолутно све потребне информације без којих овакву инвестицију не треба започињати. Мађарски стручњаци кажу да је било непредвиђених ситуација и потешкоћа, али су превазиђене и сада се с пуним правом може рећи да им се улог исплатио.