Вести

ПРЕДСТАВЉЕНЕ МОГУЋНОСТИ РУМЕ НА ФОРУМУ У ГЕЛЗЕНКИРКЕНУ

Делегација општине Рума, на челу са председником општине Слађаном Манчићем, борави у радној посети Немачкој. Делегација наше општине учествује у Гелзенкиркену у раду форума у оквиру пројекта “Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе". У овај пројекта је наша општина укључена као партнер немачког града Берзенбрика. Осим ова два града у партнерском наступу у овом пројекту учествује још 11 упарених локалних заједница из Немачке и југоисточне Европе.

Пројекат спороводи немачко Савезно министарство за привредну сарадњу и развој, а он се бави различитим приступима за остварење 17 глобалних циљева одрживог развоја на локалном нивоу (Добра здравствена брига, обновљива енергија, родна равноправност, смањење неједнакости итд.).
Председник Манчић је данас представио нашу општину и изнео планове и могућности за њено укључење у готово све стратешке области које покрива пројекат, а посебно у области економског развоја и заштите животне средине.

Треба истаћи да је наша општина једина која је укључена у овај пројекат а да иза себе нема бар деценијску институционализовану партнеску сарадњу са неким од немачких градова. То је велико признање за њу, али и резултат усапостављања контакта и сарадње са Берзенбриком, која траје нешто више од годину дана са амбицијом да прерасте у братимљење.
Вечерас се очекује да председник општине Рума Слађан Манчић и градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер потпишу Меморандум о разумевању две стране у оквиру пројекта “Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе".

Наша делегација ће учествовати у раду форума до четвртка.