Вести

Пријем за шампионку Балкана

Председник Општине Рума Слађан Манчић угостио је данас у Градској кући младу атлетичарку АK "Рума", јуниорску шампионку Балкана у троскоку, Јовану Гњатовић и њеног тренера, румску спортску легенду, Бошка Пејкића.

Јована је средином фебруара скоком од 12.89м освојила једину златну медаљу за нашу земљу на Првенству Балкана у дворани, које је одржано у Софији, главном граду Бугарске. Сјајним наступом Јована је само наставила низ овогодишњих успеха, јер је почетком године освојила државно првенство и у јуниорској и у сениорској конкуренцији.

На данашњем пријему, којем је присуствовао и покрајински посланик и бивши олимпијац Александар Бундало, било је речи о постигнутим успесима, но, много више о будућим плановима младе атлетичарке и инфраструктурним улагањима у спорт.

Председник Манчић је Јовани уручио данас и новчану награду Општине Рума у износу од 50.000 динара, као и пригодне поклоне у виду монографија Руме и Србије.

"Све честитке Јовани, њеном тренеру, свима у клубу. Мени као председнику општине је част и задовољство да угостим овакве спортисте, наше суграђане, младе људе и да их на неки начин мотивишемо да буде још бољих резултата. Јована промовише себе и свој клуб, промовише и наш град и државу. Она је одличан ученик медицинске школе са просеком 5.00, уз то је и врхунска спортискиња. Ми смо, као што је то био пример до сада, одлучили да је наградимо новчано као подстицај за њен даљи рад, а уједно и да је мотивишемо да у наредном периоду буде још успешнија и боља. Јована је већ остварила норму за Европско и Светско првенство, тако да од ње очекујемо само још боље резултате и целом граду ће то много да значи. У разговору са господином Пејкићем, тренером који је многе изнедрио на сам врх атлетике, смо анализирали како да додатно унапредимо атлетску спортску инфраструктуру. Предочено ми је да би кружна стаза од 200 метара у Техничкој школи заокружила целину. Ми смо тамо већ уложили значајна средства, а са тим новим пројектом деца која тренирају у АК "Рума" и који израстају у врхунске спортисте, имаће коректне услове за тренирање и напредовање", изјавио је председник Манчић.

Захваљујући резултату на Првенству Балкана Јована Гњатовић је већ изборила пласман и за Светско и за Европско првенство у конкуренцији јуниорки.

"Била сам много срећна, нисам искрено очекивала зато што сам имала доста проблема у току тренирања. Значи ми много подршка и све речи хвале које сам добила. Мене сада очекују прво државна првенства, затим поново Балканско, а затим Европско у Естонији и Светско у Кенији. Наставићу да тренирам и јаче него пре. Тренирам у дворишту Техничке школе, имам добро скакалиште, ту су и стазе од 60 и 100 метара, фали нам кружна стаза да можемо да радимо деонице. За нова такмичења ћу тренирати два пута дневно, а уз добру организацију, неће бити проблема у школи, као што није било ни до сада", казала је Јована.

Тренер шампионке Балкана - Бошко Пејкић поносан је на Јованин успех, али и однос локалне самоуправе и атлетског клуба - који већ деценијама ствара шампионе.

"Ја морам истину да кажем да АК "Рума" никада није имао бољу сарадњу са локалном самоуправом, него што је то у протеклих осам година. До овог резултата не би дошло да локална самоуправа на челу са председником, господином Манчићем и његовим сарадницима, Савезом спортова није дала пуну подршку клубу. Мене су замолили такмичари, деца која тренирају, њихови родитељи да се у име свих у клубу захвалим локалној самоуправи за све што је учинила за АК "Рума" , а учинила је највише у последњих 40 година и што се тиче инфраструктуре, али и подршке у раду", оценио је Пејкић.

Подсетимо, Одлуком о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Општину Рума за 2021. годину издвојено је 26.890.000 динара, а део средстава је остао нераспоређен.

Укупан износ за финансирање термина спортским клубовима у Спортској хали износи 3.999.830 динара, а за пројекат унапређења спортске инфраструктуре Општина Рума је издвојила 15 милина динара. Тај тендер ће бити расписан у априлу.