Вести

Рума - Лидер инвестиција у Војводини

Општина Рума добила је данас још једно велико признање од Покрајинске Владе и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД). На данашњој конференцији "Лидери инвестиција у Војводини", одржаној у згради Покрајинске Владе, Општина Рума се нашла у одабраном друштву градова Новог Сада и Сомбора, као једна од три локалне самоуправе у Војводини која је најдаље одмакла у области инвестиција.

Први човек румске локалне самоуправе Слађан Манчић подсетио је да је само пре пет година Општина Рума била у тешкој финансијској ситуацији, оптерећена дуговањима, кредитним задужењем, али да је захваљујући одговорномм раду и домаћинском понашању, уз велику подршку Републике, Покрајине и самог НАЛЕД-а, пронашла излаз из незавидне позиције.
"Успели смо заједничком сарадњом са вишим нивоима власти, логистичком и финансијском подршком у виду субвенција, уз подразумевану трансформацију локалне администрације, да направимо одличну инвестициону климу и по трећи пут смо прошли процес ресертификације НАЛЕД-а за повољно пословно окружење, овог пута са чак 88,4 одсто испуњених критеријума", рекао је Манчић и додао да је за кратко време у Руми отворено 5.000 радних места, да је на територију општине ушло између 100 и 150 милиона евра инвестиција, те да сада у Руми раде и грађани из суседних општина.

"У нашем граду погоне су отворили и италијанска "Калцедонија" и британски "Албон", француски "Хачинсон", кинеско-дански "HealtCare Europe", непалски "Cinnovation group" и још једна италијанска компанија "Ла линеа верде", која још није званично отворена, али увелико ради. Међутим, посебно смо поносни што нисмо запоставили домаће инвеститоре. Румски "Румекон" је отворио нови погон, а за ову годину најављује ново проширење. Нови погон градиће и компанија "Фрезал", као и "Afrodite mode collection". Дакле, успели смо да свима који имају пословну визију омогућимо услове и да развијају свој бизнис", нагласио је Манчић и напоменуо да на данашњи дан у Руми на евиденцији Националне службе за запољавање се налази 4.200 људи, а да је 1. јануара 2014. година на тој евиденцији било преко 7.000 људи.

Поред потенцијала Руме, Сомбора и Новог Сада, у домену привлачења инвестиција и унапређења општинских услуга представљени су резултати новог истраживања НАЛЕД-а о спремности локалних самоуправа у Војводини да подстичу развој локалне привреде.

Данашњој конференцији су присуствовали и директори компанија "Митас", "Хачинсон", "Албон", које послују на територији наше општине, као и председник Привредног савета Општине Рума Душко Беић и шеф Канцеларије за локални економски развој Драган Косановић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић нагласио је овом приликом да је равномеран економски развој АП Војводине издвојен као један од главних приоритета по формирању Покрајинске владепре годину и по дана.

"То је од нас тражила реалност, јер је несклад степена развијености појединих делова покрајине био изузетно велик, готово би се могло рећи драстичан“, навео је Мировић и подсетио да је затечено стање било такво, да је чак 19 војвођанских општина пало испод просека развијености Србије, те да је био готово потпуно заустављен развој, чак и некада моћних индустријских центара попут Зрењанина, Сомбора или Сремске Митровице.

Станка Пејановић, чланица УО НАЛЕД је нагласила да је поред НАЛЕД-а, добар приступ у привлачењу инвестиција у Војводини препознао и Фајненшел тајмс који Војводину годинама уназад позиционира међу најбољих десет у Европи на листи "Градови и региони будућности“ по стратегији привлачења инвестиција и ниским трошковима улагања. На овој листи се међу малим регионима нашао и Срем, као и градови и општине – Сремска Митровица, Инђија, Зрењанин, Сомбор, Панчево, Рума и Стара Пазова.

Како је навела овим локалним самоуправама заједничко је да су оцењене као општине по мери привреде према БФЦ стандарду повољног пословног окружења који НАЛЕД спроводи од 2007. а који општинском руководству представља путоказ и инструмент за реформе и унапређење услова за пословање на локалу.

www.ruma.rs