Вести

Рума одбрана од поплава

У општини Рума одбрана од поплава се одвија на неколико локација. На удару су пре свега насеља која излазе на реку Саву, као што су Кленак и Хртковци, али обилне падавине су изазвале и низ проблема у каналској мрежи на територији целе општине. Штаб за ванредне ситуације прати развој ситуације, а челни људи локалне самоуправе обишли су данас сва места у општини Рума.

Надлежне екипе су на терену, а сва расположива механизација је распоређена на територији целе општине. У борбу против поплава активно су се укључили радници Општинске управе, јавних предузећа и установа, као и бројни грађани, који су се одазвали на апел Штаба за ванредне ситуације општине Румаи исказали грађанску солидарност.

Када је у питању стање на терену у северном делу општине Рума у Павловцима и Стејановцима дошло је до проблема са каналском мрежом. „У каналу који одводи воду из Павловачког језера, повећан је водостај. На три, четири места је дошло до закрчења протока воде изазваних грањем и шибљем, па је механизација на путу да интервенише. Вода у Павловачком језзеру је такође у порасту и она се контролисано испушта. Никаквог пуцања брана на Павловачком и Борковачком језеру нема и то грађани треба да знају. Надам се да ће се престати са ширењем дезинформација, јер то у ванредном стању може изазвати панику међу становништвом,“ изјавио је председник општине Рума Драган Панић.

Надлежне службе су предузеле и низ мера како би се решио проблем изливања Јеленачког канала, а за преграђивање је обезбеђено и неколико камиона бетона и шута.

Посебно тешка ситуација је у јужном делу општине. У Хртковцима код Гомолаве водостај Саве је у порасту, а локално становништво спремно је да помогне службама на терену. „У сличају пораста Саве на удару ће бити многа домаћинства. Хртковчани ће се организовати и помоћи водопривредним екипама на терену. Бранићемо село од поплаве, а највећи талас воде очекујемо током ноћи. Надамо се да ћемо заједничком акцијом избећи најгоре“, рекао је Живко Рајаковић мештанин Хртковаца.

На удару реке Саве је и Кленак. Јуче је у овом селу било доста проблема са падавинама, мањим пропуштањем насипа али и подземним водама. „Водопривредно предузеће „Галовица“ је ангажовано на пуњењу џакова са песком који ће се допремити на неколико локација у Кленку. Сава је у великом порасту, очекујемо нови ударни талас. Из ВП „Галовица“ су нас известили да насип у Кленку може да издржи водостај око 700цм, тренутно је ниво воде за око метар нижи, међутим, стање се из минут у минут мења и морамо се припремити за неколико могућих сценарија“, поручио је заменик председника општине Слађан Манчић.

Због проглашења ванредног стања на територији целе Републике Штаб за ванредне ситуације општине Рума увео је дежурни телефон за помоћ грађанима. Број телефона на који грађани могу да се обрате за помоћ је 478-314 који је на располагању 24 часа.

Штаб за ванредне ситуације општине Рума позива грађане да у овом тешком тренутку покажу грађанску солидарност и да се јаве на овај број телефона и уколико су у могућности да помогну суграђанима.