Вести

Сaoпштење за јавност

Поводом изнетих оптужби и кривичних пријава које најављују представници бивше власти у вези са именовањем нових директора јавних предузећа Општине Рума, данас је одржана конференција за медије у Градској кући у Руми.

Председник општине Рума Слађан Манчић је оптужбе окарактерисао као вешту манипулацију, којој опозиција прибегава у недостатку аргумената за праву политичку борбу. Он је обавестио јавност да нема основа за било какву сумњу у законску исправност целокупног поступка. Директори јавних предузећа "Дирекција за изградњу Руме", "Стамбено", ЈУП "План" и "Гас Рума" су у својству вршиоца дужности именовани до 30.12.2014. године. Одлуком Скупштине Општине Рума од 6.12.2014. расписан је конкурс, који је објављен у Службеном гласнику РС 12. децембра 2014.године. Рок за подношење пријава истекао је 12. јануара 2015. године. Док траје поступак који спроводи Комисија за именовање Општине Рума, а до одржавања следећег скупштинског заседања, које ће бити крајем јануара, направљена је једна врста прелазног периода, да би јавна предузећа нормално пословала.

"Главни аргумент у нападима на општинску власт је наводна Одлука Скупштине Општине Рума са седнице 30. децембра 2014. године. Нити одлука постоји, нити је седница била одржана. Председавајући Скупштине Општине Рума, која иначе поставља и разрешава директоре јавних предузећа, чији је оснивач Општина Рума, др Александар Мартиновић је дописом на време апеловао да се поштује Уредба о поступку за прибављање сагласности за ново запошљавање и додатно јавно ангажовање. Он је позвао председнике Надзорних одбора јавних предузећа да поштују закон и поменуту Уредбу, као и остале прописе и да одрже седнице и са в.д. директорима закључе нове уговоре о раду на период до ступања на дужност директора јавних предузећа изабраних по основу јавног конкурса. Реч је дакле о допису председника СО Рума послатом 30. децембра 2014., а не о решењу или одлуци", изјавио је Манчић.

Председник румске општине је напоменуо да се садашња локална власт понашала крајње одговорно и да је спречено кршење Уредбе о забрани запошљавања у јавном сектору.

"Мандат вршиоцима дужности истицао је 30. децембра 2014. године, а пошто није била заказана Седница није имао ко да их разреши. Самим тим у случају да не буде закључен нови Уговор о раду након истека 5 радних дана радни однос на одређено време прерастао би у радни однос на неодређено време. Такође, није истинит навод да су надзорни одбори дали трећи вд мандат, већ су са директорима потписани уговори на одређено време до завршетка конкурса за избор директора и заседања Скупштине на којој ће бити и постављени нови директори јавних предузећа", рекао је Манчић.

Он је оценио да ЈП "Стамбено" није случајно мета највећих напада представника бивше власти. "По преузимању ЈП "Стамбено" затекли смо огромне дугове који су показатељ рада и бриге за јавна предузећа бивше власти. Уз дуг од преко двадесет милиона динара, у ЈП "Стамбено" постојале су и неизмирене обавезе према ЈП "Гас Рума" од око 40 милиона динара. Сада када смо обезбедили нормално пословање свих јавних предузећа, посебно у јавном предузећу "Стамбено", следе политички напади који нису утемељени апсолутно ни на једној чињеници", казао је Манчић и додао: "У овом моменту општина Рума не дугује јавним предузећима ни динара. То је наш модел да помогнемо јавним предузећима. Измирили смо своје обавезе и од менаџмента предузећа тражимо да се сада покажу на тржишту. По преузимању власти смо одмах имали проблем са суграђанима који су корисници услуга даљинског система грејања. Они су оправдано били незадовољни начином обрачуна испоручуне топлотне енергије и применом тарифног система, који нам је такође био наслеђе претходне власти. И тај проблем смо успешно превазишли и после фазе консолидације у јавном предузећу"Стамбено" крећемо са инвестицијама у систем даљинског грејања", поручио је први човек локалне самоуправе.

Председник Манчић је подсетио да је током 2014. године у Руми боравила Државна ревизорска институција која је утврдила бројне злоупотребе бивше власти.

На основу извештаја Државне ревизорске институције очекује се подношење прекршајних и кривичних пријава против представника бивше власти и то због злоупотребе службеног положаја, ненаменског трошења средстава и противзаконитог поступања.