Вести

Соларни панели на школи у Малим Радинцима, промоција агенде УН 2030 и размена младих

Делегација побратимског града Берзенбрика стигла је у тродневну посету Општини Рума.Председник Општине Рума Слађан Манчић и председник СО Рума Стеван Ковачевић угостили су данас у Градској кући градоначелника Берзенбрика др Хорста Бајера и његове сараднике. Поред званичног, срдачног пријема одржан је и радни састанак на којем је дискутовано о три важна сегмента заједичке сарадње два побратимска града.

На састанку су договорени даљи кораци ка реализацији заједничког пројекта постављања соларних панела на подручној основној школи у Малим Радинцима, а реч је о пројекту који финансирају немачка министарстава привреде и спољних послова.

Представници немачке делегације су обавестили домаћине у Руми да ће Берзенбрик издвојити додатна, недостајућа, средства како би се цела сунчана страна крова школе у Малим Радинцима покрила соларним панелима, што је својеврсна надоградња пилот пројекта.

„Надоградњом пројекта у школи у Малим Радинцима ће се производити и више електричне енергије него што су потребе саме школе, тако да ћемо размотрити могућности где бисмо могли преусмерити ту струју“, казао је након састанка председник Слађан Манчић захваливши се, како је рекао, искреним пријатељима Руме на још једној посети нашем граду и напорима које градоначелних др Бајер, са својим сарадницима, чини како би се, из године у годину, сарадња продубила и подигла на виши ниво.

Школу у Малим Радинцима јуче је обишао и директор Електродистрибуције у Берзенбрику Јан Волтинг и изразио је уверење да ће тај пројекат бити врло брзо успешно реализован.
„Сада нам је примарно да пронађемо компанију која ће тај посао обавити на обострано задовољство и добробит Руме и Берзенбрика“, рекао је Волтинг.

Делегација Берзенбрика је на данашњем састанку подржала идеју румске локалне самоуправе да се у јулу ове године (од 2. до 7. јула) одржи велика промоција Агенде Уједињених нација 2030, у оквиру које немачке и српске јединице локалне самоуправе дефинишу циљеве одрживог развоја, и под чијим окриљем се и реализује пројекат „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“, тј. постављање соларних панела на школи у Малим Радинцима.

Градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер искористио је данашњу посету и да честита грађанима румске општине православне вероисповести предстојећи Ускрс и додао да је сарадња Берзенбрика и Рума нешто на што је и лично поносан.

„Готово на свака три до четири месеца ми имамо узајамне посете, размене младих људи, радимо заједнички да унапредимо живот у нашим градовима и то је заиста доказ великог пријатељства Берзенбрика и Руме. Посебно ме радује што смо у прилици да са вама у Руми обележимо велики хришћански празник Ускрс. Такорећи ово ће бити година у којој ћемо ми двапут прославити тај празник, јер смо управо прошле недеље то учинили у Немачкој. Поред наше сарадње упознат сам и са значајним пројектима који ће се у Руми реализовати ове године и то нас као искрене пријатеље све радује“, казао је градоначелник др Бајер.

Један од најважнијих аспеката сарадње Руме и Берзенбрика јесте размена младих и упознавање румске и омладине Берзенбрика са различитим културама, обичајима и традицијом. Та сарадња биће настављена и у овој години. Председник удружења „Градимо мостове“, задуженог за сарадњу Берзенбрика и Руме, др Жељко Драгић напоменуо је да је на данашњем састанку утаначена посета у јуну 25 тинејџера из Берзенбрика Руми, док ће педесеторо младих из наше општине, у августу, 12 дана боравити у Берзенбрику.

„Настављамо са јачањем темеља наше сарадње, а то су управо размене младих. Морам истаћи да имамо велику подршку немачке Амбасаде. Рума и Берзенбрик су једни од седам српско – немачких градова који су потписали повеље о братимљењу, али смо ми заиста путоказ свима осталима како се константно унапређује сарадња и зато и имамо подршку за све активности и пројекте које радимо са Румом“, изјавио је Драгић.

Све трошкове путовања сноси град побратим из Немачке, а челни људи румске локалне самоуправе позвали су све заинтересоване младе људе да се јаве Општинској управи или Одељењу за локални економски развој уколико желе да посете Берзенбрик.

„У оквиру те посете планирано је да спроведемо и једну малу акцију пошумљавања. 25 стабала би у Руми засадили представници Берзенбрика, формирали би мали Парк пријатељства два града, а исто то би урадили и представници румске општине у Берзенбрику. Симболично, упоредо са растом тих стабала у парку, нека расте и пријатељство наша два града“, поручио је председник Манчић.

Представници обе стране су традиционално разменили симболичне и поклоне. Поводом Великог петка делегација Берзенбрика присуствоваће данас и служби у Николајевској цркви у Руми.

www.ruma.rs