Вести

Спремни за дочек нових инвеститора

Интервју: Слађан Манчић, Председник општине Рума:
Спремни за дочек нових инвеститора
Општина Рума је као приоритет поставила изградњу комплетно опремљених радних зона, које могу да одговоре свим потребама потенцијалних инвеститора

ПРЕДУЗЕТИ СУ сви потребни кораци и комплетно су административно плански и инфраструктурно уређене локације на којима своје производне погоне могу да изграде домаћи и страни инвеститори. Тежњом ка успостављању систематског приступа, сталним радом и унапређењем пословних услова, новим инвестицијама, као и подстицајем већ постојећих привредника за даљим проширењем и унапређењем производње, општина ствара предуслове који утичу на стварање позитивног пословног амбијента.
Рума има две индустријске и пет радних зона. Какво инфраструктурно, административно и пословно окружење очекује потенцијалне инвеститоре?

– Општина Рума поседује сертификат општине са повољним пословним окружењем. Убрзане процедуре издавања грађевинских дозвола, добра оперативност стручног кадра у систему управе и изузетно оперативан рад доприносе олакшаној реализацији инвестиције. Све наведено говори у прилог чињеници да се ради о једној повољној средини која поред изузетног стратешког положаја за развој привреде, великог броја малих и средњи предузећа, споразума о слободној трговини, пореских олакшица, повластица за уређење грађевинског земљишта и значајном подршком за привредни развој индустријских зона нуди све потребне предуслове инвеститору, који на најбољи начин може да реализује и развија свој пословно инвестициони план и успешно послује.

Недавно је у Руми отворен производни погон компаније „Хачинсон“ светског лидера у производњи гумених делова за светску ауто-индустрију. Каква је перспектива ове инвестиције из угла даљих улагања, запошљавања и значаја за општину Рума?

– Компанија „Хачинсон“ је део велике нафтне групације „Тотал“ специјализована за гуму, и ово је њихова прва компанија отворена у Србији. Иначе свесни смо значаја постојања компаније која запошљава 38.000 радника и која је присутна у 24 земље, те су стога и њихова позитивна искуства и њихова жеља да наставе са улагањем у нашу општину добра препорука и служи као позитивна референца. За општину Рума је значајна и чињеница да компанија планира да успостави сталну и активну сарању са техничком школом, тако да са стварањем стручног кадра омогућава запослење а пре свега даје смернице за младе који своју перспективу виде у овој компанији. Досадашња инвестиција од 7,3 милиона евра и запошљавање 200 радника чини само почетак једне лепе сарадње, у прилог томе говори и започета реализације новог производног погона у оквиру кога ће запослење пронаћи још 400 нових радника.

Радови на унапређењу индустријских и радних зона су део процеса који се континуално одвија са циљем стварања идеалних услова за пословање. Зоне су комплетно инфраструктурно уређене и могу да одговоре свим потребама постојеће привреде и постоје велики капацитети за нове инвестиције
Због свог изванредног географског положаја, Рума постаје све атрактивнија за стране инвеститоре. Поред тога, које конкретне предности нуди Рума садашњим и будућим инвститорима?

– Општина Рума је постала препознатљива са својим привредним и развојним потенцијалима, са изузетно атрактивном и инфраструктурно опремљеном радном зоном која се налази на раскршћу путева, са изузетном близином железничког коридора, близином аеродрома, лука… Повољна просторна распоређеност радне зоне по блоковима омогућава лаку изградњу производних погона. Челни људи су се потрудили да максимално упросте процедуре, максимално се улажу напори на стално унапређење постојеће инфраструктуре као и проширење са новом инфраструктуром чиме је омогућен редован и несметан рад привредних друштава која послују на територији наше општине. Да је општина Рума идеално место за инвестирање, препознале су и компаније које су своје производне погоне лоцирале у радним зонама општине Рума.
Кад очекујете да буду завршени радови на постојећим индустријским и радним зонама и који су приоритетни планови?

– Радови на унапређењу индустријских и радних зона су део процеса који се континуално одвија са циљем стварања идеалних услова за пословање. Зоне су комплетно инфраструктурно уређене и могу да одговоре свим потребама постојеће привреде и постоје велики капацитети за нове инвестиције. Развојни процеси инвестиција и раст привредних активности прати и развој инфраструктуре. Константно ширење инфраструктуре и ширење капацитета за инвестирање представља приоритетне планове који као крајњи резултат треба да допринесу развоју комплетног друштва.

извор: https://cordmagazine.com/markets/country-in-focus/francuska/ekonomska-sa...