Вести

СВЕ ВИШЕ ГРАДОВА У СРБИЈИ ТРАЖИ РАДНИКЕ

У РУМИ је, знају Сремци, најлакше доћи до посла у неком производном погону, јер је стално отворен конкурс. У десетак страних и домаћих компанија које већ неколико година послују на подручју овог града, до сталног запослења може да се дође одмах после седмодневне обуке. И док у већем делу Србије радници не бирају послове на којима ће радити, компаније у Руми муку муче у потражњи за радном снагом.

- Ми тренутно запошљавамо око 450 радника, којих има и из осталих околних места - каже Драган Тодић у име “Адриане текс” у Руми, која шије купаће костиме. - Код нас посао увек може да се нађе, неки радници одлазе, други долазе, али и ми се сусрећемо са истим проблемом као и већина компанија.

Само у овој години три компаније су најавиле или започеле проширење својих производних погона, у којима треба додатно да се запосли 700 радника. Број од 300 радника не може да достигне кинеско-дански Хеалтх Царе Еуропе, који више од годину дана тражи кројаче за производњу меморијских јастука и душека. Како сматрају у овој компанији, највећи проблем представља то што и остале фирме претендују да запосле исту радну снагу, а то је најмања средња стручна спрема и способност учења и усвајања нових вештина.

Да би се превазишао овај проблем, помоћ општине и те како је неопходна, сматрају инвеститори. Зато се радо на њихов захтев одазвала локална самоуправа која је већ предузела одређене кораке.
- Већ наредне школске године уводи се нови смер, техничар за полимере, јер нам компаније “Хачистон” и “Албон” траже овај профил - наглашава Душан Љубишић, начелник општинске управе у Руми. - Ми смо пре две године вратили смер обућар-моделар, али деца неће да се школују за овај посао.

цео чланак "Новости" можете видети на: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:719845-...