Вести

Тивол добија котларницу на биомасу

Један од највећих проблема у даљинском систему грејања у Руми јесте котларница "Румен" која топлотном енергијом снабдева насеље Тивол. Престанак рада фабрике за прераду воћа озбиљно је угрозио одрживост ове котларнице и ЈП "Стамбено" у грејној сезони губи трећину произведене топлотне енергије, пре него што она уопште стигне до крајњих корисника.

Решење проблема би могла да буде изградња нове котларнице на биомасу и тим поводом данас је у Градској кући потписан уговор о изради Студије оправданости о изградњи котларнице у румском насељу Тивол.

У питању је пилот пројекат, који ће се радити по угледу на котларницу у мађарском граду Комлу. Иначе, систем даљинског грејања у Комлу је базиран на биомаси и својевремено је проглашен за најуспешнији пројекат у Евроспкој унији.

Уговор о изради Студије оправданости потписали су председник општине Рума Слађан Манчић, вд директор ЈП "Стамбено" Срђан Николић и Јожеф Кунош из компаније "Ресинвест ДОО" којој је поверен посао израде Студије.
Председник општине Рума Слађан Манчић је поручио да је реч о јединственом пројекту од кога ће вишеструку корист имати грађани Руме, али и ЈП "Стамбено" и локална самоуправа. "У јануару ће са радом на Студији оправданости почети српско - мађарски тим стручњака. Морам да напоменем да није у питању реконструкција постојеће котларнице у "Румену", већ изградња потпуно нове на парцели коју је општина Рума већ обезбедила. По плану је предвиђено да се 20. априла јавности презентује Студија, након чега ћемо конкретно знати шта је све потребно да добијемо једну нову модерну котларницу. Општина Рума ће са 12 одсто финансирати пројекат изградње котларнице, док ће трошкове израде Студије сносити мађарска страна. Морам да истакнем да смо добили уверавања да ћемо потпомогнути партнерима из Мађарске моћи да рачунамо на средства из ЕУ фондова. Ово је један веома значајан пројекат не само са становишта енергетске ефикасности и финансијске уштеде, него и еколошке, што је можда и кључна ствар за Европску унију", изјавио је Манчић.

План је да се у у новој котларници изграде два котла снаге 1МW, од којих ће један радити на биомасу(дрвну сечу), а други, резервни, на гас рекао је Јожеф Кунош.

"Котларница у Комлову је снаге 20 МW и заиста је направила револуцију у систему даљинског грејања. Котларница у Руми ће бити мање снаге, али ће наши стручњаци са истим еланом приступити послу. Верујте ми да делегације широм Европе долазе у Комлово како би се на лицу места упознали са овим модерним идејним решењем. Заиста, желимо да Рума наследи Комлово и када, надам се, успешно завршимо ову инвестицију стручњаци из целе Србије и региона ће долазити у ваш град. Нама у ЕУ ови пројекти су од велике важности и зато сам сигуран да се овај пројекат неће завршити само на Студији оправданости", напоменуо је Кунош.

Котларница у "Румену" сада обезбеђује топлотну енергију за близу 17.000 квадратних метара, а изградњом нове у систем би ушла и техничка и пољопривредна школа у Руми, истиче вд директор ЈП "Стамбено" Срђан Николић.

"Котларница би се градила одмах уз насеље Тивол чиме би се елиминисали потенцијални губици у транспорту топлотне енергије до крајњих корисника, као што је то сада случај. Срем је одлична база за биомасу и по неким прелиминарним проценама утрошак новца по грејној сезони би био и до шест пута мањи, но, прецизне податке ћемо сазнати након Студије оправданости. Стручњаци из Мађарске су обишли бројне топлане широм Србије и на крају су се одлучили да се због комплетне планске документације, пилот пројекат реализује управо у Руми", казао је Николић.

Потписивању уговора је присуствовао и представник мађарске амбсаде у Србији, задужен за економска питања Душко Карагић. "Никада политичка и привредна сарадња Мађарске и Србије није била на већем нивоу. Веома смо срећни што ће један сјајан модел грејања какав је у Комлову, заживети и у Србији", рекао је Kарагић.

Након израде Студије оправданости, до краја 2015. године би требала да буде завршена изградња котларнице у Тиволу. Након пробног грејања прве године, котларница ће званично почети са радом грејне сезоне 2016/17. Вредност изградње котларнице се процењује између 1,5 и 2 милиона евра.