Вести

У Грабовцима постављена спомен плоча у знак сећања на Горана Васиљевића и Милана Дамјановића

Спомен плоча Горану Васиљевићу и Милану Дамјановићу, младићима из Грабоваца који су своје животе положили у одбрани отаџбине 1992. и 1994. године откривена је данас у центру њиховог родног села.

Спомен плочу постављену тик уз спомен обележје Грабовчанима који су настрадали у Другом светском рату открио је председник Општине Рума Слађан Манчић и том приликом рекао да су два млада човека, Горан и Милан, узидани у темеље државе у којој сви ми живимо.

"Не постоје речи које бих ја, или било ко могао да изговори, а које би могле да зацеле ране Миланове и Горанове породице. Оно што морам да кажем као председник, али пре свега као човек, да је срамота за наше друштво што смо тек сад након скоро две и по деценије поставили спомен плочу у знак сећања на Горана и Милана. Ти младићи, Горан на редовном ослужењу војног рока и Милан као добровољац, су за своју земљу дали оно најдрагоценије - своје животе", рекао је Манчић и додао да му је драго што ће имена ова два јунака, док је Грабоваца, стајати у центру села уз имена јунака из Другог светског рата.

"Породице Дамјановић и Васиљевић су скромне, ненаметљиве и када сам недавно питао Горанове родитеље Чедомира и Слободанку како можемо да помогнемо, једина ствар коју су тражили је било постављање ове спомен плоче. То довољно говори о каквим скромним људима је реч и ја ћу још једном поновити да ће Општина Рума бити ту за ове породице и да могу у свако доба дана да нам се обрате по било ком питању, јер њихови синови су задужили нашу земљу", поручио је Манчић.

Горан Васиљевић, рођен 1972. године, погинуо је 1992. године у Босанском Броду као редован војник, док је Милан Дамјановић, рођен 1969. године, погинуо 1994. године као добровољац у Бенковцу.

Данашњим чином у Грабовцима оживљено је сећање на Горана и Милана, мештане Грабоваца, а ова спомен плоча ће подсећати будуће нараштаје на величину њиховог дела.

Хор грабовачке ОШ "6. Војвођанска ударна бригада" је дирљивом изведбом химне "Боже правде", песмом "Тамо далеко" и рециталом употпунио данашњу церемонију откривања спомен плоче.

www.ruma.rs