Вести

Уручена обећана помоћ петровачким пољопривредницима

Министарство пољопривреде, уз посредство Општине Рума, уручило је данас помоћ пољопривредницима у Доњим Петровцима, чији су атари били погођени великим невременом у јуну ове године.

Министарство пољопривреде обезбедило је помоћ у виду донације вештачког ђубрива, а 24 тоне расподелиће се на 46 пољопривредника чији усеви нису били осигурани.
Председник Општине Рума Слађан Манчић присуствовао је данас уручењу помоћи, упутивши том приликом захвалност ресорном министру Браниславу Недимовићу што је одржао своје обећање да ће помоћи пољопривреднике.

"11. јуна је оно страшно невреме у виду града захватило део атара Доњих Петроваца и атара у селу Кленак, министар пољопривреде господин Недимовић је заједно са мном, одмах сутрадан, изашао на лице места, обишли смо терен, видели каква је ситуација, разговарали са људима, стављали акценат да је осигурање то што је најпотребније да сваки сељак уради, јер то му је једина заштита. Све противградне станице су дејствовале, али невреме је било такво да је начињена велика штета, неки људи су имали осигуране усеве, неки нису. Министар је тада обећао да ће да нађе начин да тим људима помогне и ево данас констатујемо да је одржао је реч, испоштовао је ове људе. Неких 46 људи је на списку који нису осигурали своје усеве, а ради се пре свега о штети на пшеници", подсетио је председник Манчић.

"Ми смо из буџета издвојили 10 милиона ове године, 5+5 милиона, да субвенционишемо све оне који желе да осигурају своје усеве и маса људи је то искористила, готово да смо испразнили позиције. Но, овде имамо земљораднике који нису били осигурани, приноси су били много мањи, поготово у оном атару делу поља где је град био катастрофалан. Комисија је изашла на терен, пописала штету и ево данас добијају донацију у виду вештачког ђубрива, три петнаестице и верујем да ће им добро доћи. Година је након тог града била доста родна у пољопривреди што се тиче и пшенице и кукуруза, ево сада и цене на крају крајева, али још једно подвлачим показала се озбиљност Министарства за пољопривреду, показује се да када се нешто људима обећа да се то и испуни и мени је драго због тога и због ових људи", рекао је Манчић.

Један од пољопривредника који је данас добио помоћ Борислав Матић, истиче да је погрешио што није био осигуран, каже да није имао ту навику, те да ће убудуће сигурно осигурати своје усеве.

"Имали смо прилично штета поготово на пшеници, ја конкретно 80-90 одсто штете. На бостану такође имао сам 100 одсто штету, на кукурузу 60 одсто, мада се он после мало повратио. Нема ту неке рачунице, губици су огромни. Конкретно сам добио за штету пшенице, доста ми значи помоћ, захвалио бих се министру и нашој локалној самоуправи на помоћи. Добио сам око сто кила по катастарском јутру. Погрешио сам што нисам био осигуран, нисам имао ту навику, мислим да ћу убудуће осигуравати, па шта буде", казао је Матић.

Председник Месне заједнице Горан Чворков захвалио се министру Недимовићу што је испунио своје обећање да ће нам помоћи и напоменуо да је спискове за помоћ направила општинска комисија, а да се она дели неосигураним пољопривредним газдинствима.