Вести

Важне одлуке на седници СО Рума

1. Усвојен је буџет општине Рума за 2014. Годину. Буџет је пројектован на 2.063.025.110,00 динара, а за говорницом се могло чути да је његово усвајање, поред неких недостатака, у интересу грађана Руме. Председник општине Рума Драган Панић је истакао да је Одлуку о буџету припремала бивша власт, те да су за кратко време од формирања нове одборничке већине, извршене само неке мање, корекције, јер за озбиљнију анализу није било реалних могућности. “Одговорно вођење општине је наш примарни циљ. Желели смо да избегнемо привремено финансирање, које би било последица не усвајања буџета за 2014. годину и у томе смо успели. Ја већ скоро сигурно могу да кажем да ће се врло брзо уследити и ребаланс буџета, како би он заиста добио реалан оквир. Подсећам, пројектовање буџета је озбиљан вишемесечни посао, тако да нисмо хтели да се упуштамо у импровизације и да ми за десет дана израдимо нову верзију. Такође, још увек није изабран ни нови начелник Општинске управе, ни Одељења за привреду и буџет, те је освајање оваквог предлога буџета заиста био логичан потез”, закључио је председник Панић.
2. Допуном дневног реда пред одборницима се нашао и Закључак о потреби хитне ревизије буџета и контроле законитости пословања извршних органа општине Рума, који је већином гласова и усвојен. Прелиминарни увид у финансијско стање буџета општине Рума на дан 16.12.2013. године, указује на дуговања у износу од 168.284.972 динара, без кредитног задужења. Председник Скупштине општине Рума др Александар Мартиновић је изјавио да је стога било неопходно затражити укључивање надлежних државних органа, посебно Државне ревизорске институције, ради испитивања законитости пословања и преузимања обавеза од извршних органа општине Рума. Државна ревизорска институција треба да изврши:
- контролу законитости преузимања обавеза председника општине и општинске управе и контролу целовитости и истинитог приказа преузетих обавеза до дана контроле;
- контролу ненаменског утрошка новчаних средстава;
- контролу спроведених јавних набавки;
- контролу услаглашености и законске основаности пренетих средстава са индиректним буџетским корисницима.
3. Одборници су подржали и Елаборат о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у радној зони " Румска петља" у Руми у корист “EVERREST PRODUCTION DOO NOVI SAD”. Реч је о фирми која се бави производњом меморијске пене, са седиштем у Новом Саду, у којој удео има кинески (90%) и дански (10%) капитал. Кинеско – данска компанија жели да изгради производну халу површине од око 11.500 квадратних метара, на парцели у радној зони „Румска петља“ површине од око 5,6 хектара. Поводом ове велике инвестиције пре неколико седмица са представницима компаније и данским амбасадором састали су се и бивши и садашњи председници општине Рума Горан Вуковић и Драган Панић и инвеститору, упркос промени власти, предочили политичку стабилност и спремност локалне самоуправе да буде сервис инвеститору. Према бизнис плану инвеститор ће уложити око 5 милиона евра у изградњу производне хале и још око 4 милиона и 100 хиљада евра у опрему. Производња меморијске пене за јастуке и душеке, је еколошки безбедна, а фабрика ће се снабдевати сировинама са домаћег тржишта.
Општина Рума ће имати велики економски бенефит од ове инвестиције. У први мах компанија се ослобађа плаћања накнада у износу од око 529.000 евра, али у периоду од 2014-2017. године општински буџет ће инкасирати по основу пореза на зараде, имовину, еколошке таксе и др. око 620.000 евра.
4. Усвојена је и Одлука о изменама и допунама одлуке о стипендирању студената. Промењен је начин бодовања, а учињене су поједине измене у вези са критеријумима за рангирање. Општина Рума ће стипендирати 100 студената. Износ стипендије је 6.100 динара, а она се додељује 10 месеци.

Информативна служба