Вести

ВИШЕ СРЕДСТАВА ЗА РАЗВИЈЕНЕ МЛАЂЕ КАТЕГОРИЈЕ У СПОРТУ, ПОРУЧИО СЛАЂАН МАНЧИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ РУМА

Једногласно је усвојен и Предлог Одлуке о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Општину Рума за 2015. годину.
- За ову годину смо обезбедили 2 милиона динара више него у 2014. години. Ипак, свесни смо и да ових 18 милиона није довољно, иако верујем да су средства правично распоређена. Масовност и млађе категорије, односно деца имају предност у односу на друге критеријуме при додели средстава. Од 46 клубова која ће добити средства само шест су добила исти износи као и прошле године. Такође, шест клубова је добило мања средства, док је преко 30 спортских клубова добило више новца него лане. Један од највећих проблема са којим се суочавамо је појава условно речено нових клубова. Два тренера у једном клубу се посвађају, направе још један клуб и за две године заједно дођу у Општину да траже финансијску помоћ за рад клуба. Тиме се убија квалитет, али се и доводи у питање финансијска помоћ локалне самоуораве. То не може ни у много развијенијим државама од Србије и мора се јасно дефинисати стратегија развоја спорта. Ми мислимо да кључ у укључивању деце и популаризацији спорта међу младима и зато смо значајна средства издвојили за успешне спортске клубове који имају развијене млађе категорије, поручио је председник Манчић.
Чланови Већа су подржали и Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о стипендирању спортиста. Износ стипендије је повећан на 8.200 динара, а право на стипендију ће имати 15 спортиста (10 појединачни спорт, 5 колективни, олимпијски спорт). Убрзо ће бити и расписан конкурс за доделу стипендија.