Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА НЕЋЕ ДА КРИЈЕ ДА ЈЕ ОЛУЈА БИЛА СТРАШАН ЗЛОЧИН

СРЕМСКА РАЧА - Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија више неће да крије да је Олуја био злочин, поручивши онима који погром славе два дана, зашто то не чине шест дана и ноћи како би могли да прославе за свакога кога су протерали појединачно.

Вучић је на обележавању дана сећања на страдале и прогнане Србе у Сремској Рачи рекао да је у новијој српској историји тешко наћи тужнији дан од 5. августа када се пре 20 година десила "Олуја" и поручио да се злочин мора опростити али не и заборавити.

Данас одајемо почаст жртвама, а њих је више од 2000 убијених и несталих у једном од највећих поргома српског народа и његовој страдалничкој прошлости.

"Желим да речи мржње, сукоба и освете не буду те које ће обележити данашњи дан - са Хрватском имамо мир, чуваћемо га и желети најбоље односе у будућности" рекао је Вучић.

Он је додао да се нада да ћемо брзо бити и добри пријатељи у заједничкој кући ЕУ.

"Али данас одавде шаљемо свету јасну поруку да се злочин мора опростити али не може и не сме заборавити - и то баш на овоме месту где су РС и Србија уједињени у болној тузи на месту које је прегазило 250.000 прогнаних Срба у страху да их не прегази хрватска, како неки кажу ослободилачка чизма" навео је премијер.

Он је додао да је данас превише тешко за велике речи и поменуо имена неких од прогнаних...и упозорио да су они део страшне статистике од више од 250.000 имена који су убијени, протерани пре 20 година августа 1995. године.

Вучић је рекао да је за тај списак жртвава потребно исписати 4.000 страница и шест дана и ноћи да се прочита.

"Дође ми када то знам да питам оне који тај погром славе два дана - зашто не славите шест дана и ноћи - тако ћете бар моћи да се сетите свакога кога сте протерали - да га прославите појединачно" поручио је Вучић.

Према његовим речима страшан злочин је била "Олуја" и Србија то више неће да крије.

Премијер је навео да је Србија злочине које су Срби починили признала, а оне који су их починили презрела.

Како је рекао жртве поштујемо, да се стиде треба они који су сачинили списак од 250.000 прогнаних Срба, "као и они који су се у Србији скривали као да се све догодило у Руанди, а не на далматинском Косову".

Почели смо да се будимо, да радимо више, јачамо нашу економију и српску државу.

"Сваког дана наша Србија биће све јача. Да ли је то наш пораз - не бих рекао. Уосталом, снага наших суза и свећа много је већа од снаге свих њихових топова и тенкова, и морална и људска и не могу да победе наш спокој и нашу храброст као и одлучност да се њиховим гламурозним парадама супротставимо погледом у будућност" рекао је премијер.

Он је додао и да треба да буде свима јасно да то не радимо зато што смо уплашени и слаби већ што смо лекције из прошлости научили и зато што јаки и снажни.

"Страшан злочин је била Олуја и Србија то више неће да крије, тај злочин је почињен против нашег народа, против људи који су исти као и ми, а то им је била једина кривица - та и чињеница да су живели стотинама километара западно од Србије у Лици, Банији Кордуну, Славонији, Загори, а неки су мислили, не први пут у историји, да тамо српско име правослвне вере не сме ни да постоји", подвукао је Вучић.

"Данас Србија коначно има снаге да каже шта је била Олуја - највећа етничка промена састава становништа после Другог светског рата", рекао је он и додао да нико од нас не треба да очекује да ћемо те чињенице прећуткивати.

Како је додао, рат јесте готов и више га неће бити али то не значи да ће Србија пристати да заборави сопствену историју, све победе и све поразе , а поготово да заборави своје жртве и свој народ.

"То се никада неће догодити зато што је то наша одговорност и ми смо је после 20 година преузели и за сопствену прошлост и за жртве, али и за будућност ,поготово оних који су прогнани" рекао је.

Како је рекао, жели и да делимично исправи неправду пре 20 година и каже оно што је Србија тада мислила али или није смела или није хтела да каже.

"Изричем то са 20 година закашњења - добродошли наши Срби, наши Крајишници, браћо, сестре, добродошли својој кући. Стигли сте у вашу Србију у вашу кућу и нашу вечну Србију. Живели крајишници, живела Република Српска - живела Србија" поручио је Вучић.